Cholesterol
(114)Cholesterol patrí medzi lipidy (tuky) a je pre život človeka nevyhnutný – je súčasťou bunkových membrán, potrebný pre syntézu niektorých hormónov, vitamínu D, žlčových kyselín. Rozlišujeme dva typy cholesterolu: LDL-cholesterol ("zlý" cholesterol): jeho nadbytok sa ukladá na stenách tepien a postupne spôsobuje ich zhrubnutie, stratu pružnosti a upchávanie (zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení), HDL-cholesterol ("dobrý" cholesterol): zbavuje tepny zlého cholesterolu (znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení). Zvýšená hladina LDL-cholesterolu v krvi je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku a rozvoja srdcovo-cievnych ochorení (infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda). Je preto dobré poznať jeho hodnotu a udržiavať ju v optimálnej hladine. Platí to najmä vtedy, ak sú prítomné aj ďalšie rizikové faktory (vysoký krvný tlak, cukrovka, nadváha a obezita, fajčenie, dlhodobý stres, nesprávny životný štýl, vyšší vek, vrodená predispozícia, mužské pohlavie). Optimálna hladina celkového cholesterolu v krvi u dospelých je do 5,2 mmol/l. Dôležité je však poznať aj konkrétne hladiny LDL, HDL cholesterolu a iných lipidov v krvi, na základe ktorých sa vyhodnocuje kardiovaskulárne riziko.
Najpredávanejšie produkty
WALMARK Omega-3 Rybí olej Forte (Výhodné balenie)
195 kapsúl (130+65 zadarmo)Jamieson Omega-3 Select 1000 mg
200 kapsúlJamieson Omega 3-6-9
100 kapsúl (80+20 zadarmo)Jamieson Omega 3-6-9
200 kapsúl (150+50 zadarmo)WALMARK Lecitín Forte 1325 mg (Výhodné balenie)
180 kapsúl (150+30 zadarmo)MedPharma Omega 3 Rybí olej Forte - EPA, DHA
67 kapsúl (60+7 zadarmo)Jamieson Omega-3 Kids s vitamínom D3 Gummies
60 želé pastiliekJamieson Kurkuma Gummies
60 želé pastiliek mango a pomarančCholesterol patrí medzi lipidy (tuky) a je pre život človeka nevyhnutný – je súčasťou bunkových membrán, potrebný pre syntézu niektorých hormónov, vitamínu D, žlčových kyselín. Rozlišujeme dva typy cholesterolu:
- LDL-cholesterol ("zlý" cholesterol):
- jeho nadbytok sa ukladá na stenách tepien a postupne spôsobuje ich zhrubnutie, stratu pružnosti a upchávanie (zvyšuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení),
- HDL-cholesterol ("dobrý" cholesterol):
- zbavuje tepny zlého cholesterolu (znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení).
Zvýšená hladina LDL-cholesterolu v krvi je jedným z hlavných rizikových faktorov vzniku a rozvoja srdcovo-cievnych ochorení (infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda). Je preto dobré poznať jeho hodnotu a udržiavať ju v optimálnej hladine. Platí to najmä vtedy, ak sú prítomné aj ďalšie rizikové faktory (vysoký krvný tlak, cukrovka, nadváha a obezita, fajčenie, dlhodobý stres, nesprávny životný štýl, vyšší vek, vrodená predispozícia, mužské pohlavie).
- Optimálna hladina celkového cholesterolu v krvi u dospelých je do 5,0 mmol/l.
- Dôležité je však poznať aj konkrétne hladiny LDL, HDL cholesterolu a iných lipidov v krvi, na základe ktorých sa vyhodnocuje kardiovaskulárne riziko.
Ku kontrole hladiny cholesterolu v krvi môžu v kombinácii so zdravou, vyváženou stravou a dostatočným pohybom prispieť aj niektoré výživové doplnky. Obsahujú najmä:
- lecitín,
- omega-3 mastné kyseliny,
- monakolín-K z červenej fermentovanej ryže,
- rastlinné fytosteroly,
- berberín (extrakt z dráča indického),
- extrakt z cesnaku, z pupalky dvojročnej a iné.
- Ak už máte nastavenú liečbu zameranú na zníženie cholesterolu a tukov v krvi, je vhodné poradiť sa o užívaní týchto výživových doplnkov s lekárom.
- Dostupné sú aj čaje na cholesterol, ktoré obsahujú napríklad veroniku lekársku, púpavu, artičoku alebo lopúch. Vhodný je aj zelený a pu-erh čaj.
Prevencia (a súčasť liečebného režimu)
- Strava s obsahom nenasýtených mastných kyselín (ryby, rastlinné oleje lisované za studena, orechy, semiačka, avokádo), chudé mäso (hydina), dostatočný príjem vlákniny (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny)
- Vylúčenie potravín, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny (živočíšne tuky – červené mäso, tučné mliečne výrobky, údeniny; sladkosti)
- Obmedzenie alkoholu a skoncovanie s fajčením
- Redukcia hmotnosti
- Pravidelný pohyb a fyzická aktivita