Ako zistiť, či máte nedostatok tráviacich enzýmov a kedy je vhodné ich dopĺňať?
Aj vám sa už stalo, že ste sa prejedli alebo ste to prehnali s vyprážanými rezňami a majonézovým šalátom? Prejedanie sa a s ním spojené tráviace ťažkosti neminú asi nikoho. Nadúvanie, plynatosť a bolesti alebo kŕče v bruchu sú typickými príznakmi problémov s trávením, ktoré môžu vzniknúť aj pri nedostatku tráviacich enzýmov. Čo sú tráviace enzýmy a ako ich doplniť?
- Ako funguje trávenie?
- Čo sú tráviace enzýmy?
- Aké tráviace enzýmy sa v ľudskom tele vyskytujú?
- Aká je funkcia tráviacich enzýmov v tele?
- Aké sú príčiny nedostatku tráviacich enzýmov?
- Ako sa prejavuje nedostatok tráviacich enzýmov?
- V akých potravinách sa tráviace enzýmy vyskytujú?
- Kedy je vhodné tráviace enzýmy dopĺňať formou liekov/výživových doplnkov?
Ako funguje trávenie?
Tráviaci proces je súčasťou metabolizmu organizmu. Metabolická funkcia tela sa líši na základe pohlavia, veku, svalovej hmoty a množstva pohybu od človeka k človeku. Čo to ten metabolizmus vlastne znamená? Je to schopnosť tela premieňať jedlo a pitie na energiu – pomocou premeny jedla na cukry, tuky a bielkoviny, a taktiež vylúčenie nespotrebovaných zvyškov z tela.
Jedlo sa premieňa na nutrienty pomocou metabolických dráh, ktoré zahŕňajú často komplikované chemické reakcie. Tie je však nutné regulovať a kontrolovať na základe potrieb tela. Jednotlivé dráhy sú kontrolované enzýmami a výnimkou nie je ani tráviaci systém, kde sa na premene jedla na energiu podieľajú tráviace enzýmy.
Čo sú tráviace enzýmy?
Trávenie je proces, pri ktorom sa jedlo rozpadá na menšie časti dvoma spôsobmi – mechanicky a chemicky. Poriadny nedeľný obed nám umožňujú mechanicky spracovať zuby, vďaka ktorým sústo riadne požujeme a prehltnutím ho posielame do žalúdka. V žalúdku telo potrebuje preložiť bryndzové halušky či čerešňovú bublaninu do reči tráviaceho traktu, ktorej najlepšie rozumie, čiže na tuky, cukry a bielkoviny. Aj tie sa však štiepia vďaka tráviacim enzýmom na ešte jednoduchšie látky, ktoré sa vstrebávajú z tenkého čreva až do krvného obehu. Takéto látky si telo ukladá do zásoby alebo ich energeticky spotrebuje. Vďaka hladkej svalovine a tzv. peristaltickým pohybom čriev sa natrávené časti presúvajú pozdĺž celých čriev až do konečníka, cez ktorý sa všetok nestrávený obsah vylúči.
Tráviace enzýmy sú teda proteíny, vďaka ktorým sa potrava chemicky trávi a rozkladá na jednoduchšie nutrienty. Najviac tráviacich enzýmov sa tvorí v pankrease, orgáne uloženom v hornej časti brušnej dutiny pod žalúdkom. Zmes pankreatických enzýmov sa nazýva aj pankreatická šťava, ktorá sa dostáva do tenkého čreva vývodom, do ktorého ústi aj žlč zo žlčníka. V tenkom čreve sa stretáva pankreatická šťava, žlč a natrávená potrava zo žalúdka, ktorá sa vďaka tomu ďalej spracuje.
Aké tráviace enzýmy sa v ľudskom tele vyskytujú?
Tráviace enzýmy môžeme rozdeliť podľa toho, ktoré látky štiepia. Proteázy štiepia bielkoviny na aminokyseliny, lipázy rozkladajú tuky na mastné kyseliny a glycerol, a vďaka amylázam sa štiepia komplexné sacharidy (napr. škroby) na jednoduché sacharidy.
Aká je funkcia tráviacich enzýmov v tele?
- Ústna dutina
- V ústnej dutine sa trávia iba cukry. V ústach sa nachádzajú slinné žľazy, ktoré pri žuvaní produkujú tráviaci enzým α-amylázu. Tá rozkladá škrob v potrave na jednoduché cukry.
- Žalúdok
- Do žalúdka putuje rozžutá potrava, z ktorej sa v žalúdku trávia najmä bielkoviny.
- Zaujímavosťou je, že enzýmy rozpadu bielkovín sa nachádzajú v tele v neaktivovanej forme ako tzv. zymogény. Za špecifických podmienok sa premieňajú na aktívne formy, ktoré bielkoviny premieňajú na aminokyseliny. V žalúdku sa nachádza pepsinogén, ktorý sa v kyslom prostredí žalúdka premieňa na aktívny pepsín.
- Tenké črevo
- V tenkom čreve sa vstrebávajú a štiepia všetky vyššie spomenuté nutrienty. Čo sa týka cukrov, v dvanástniku pôsobí pankreatická α-amyláza, ktorá pokračuje v štiepení produktov, ktoré slinná amyláza nedokončila. Štiepi sa tu aj dobre známa sacharóza (stolový cukor) pomocou sacharázy na glukózu a fruktózu. Výnimkou nie je ani laktóza (mliečny cukor), ktorá sa laktázou premieňa na glukózu a galaktózu.
- Pankreatická lipáza v tenkom čreve rozkladá tuky na mastné kyseliny a glycerol. Do tohto procesu sa zapája aj žlč, ktorá tuky obaľuje a pomáha ich vstrebávaniu a rozkladu. Pankreatická cholesterolesteráza trávi cholesterol, aby sa mohol vstrebať z tenkého čreva. Tuky sú špecifické tým, že sa nemôžu pohybovať v krvnom obehu voľne, ale musia byť naviazané na lipoproteín. Určite ste počuli výraz LDL a HDL cholesterol, teda “dobrý” a “zlý” cholesterol. Práve LDL a HDL častice sú lipoproteíny, ktoré lipidy prenášajú krvou na miesto potreby.
- Zvyšné bielkoviny sa štiepia vďaka trypsínu, ktorý aktivuje ďalšie enzýmy – najznámejšie chymotrypsín a karboxypeptidázy, ktoré sú zodpovedné za premenu bielkovín na aminokyseliny.
Aké sú príčiny nedostatku tráviacich enzýmov?
Nedostatok tráviacich enzýmov môže vzniknúť vrodenou poruchou vstrebávania či tvorby enzýmu. Najčastejšou získanou príčinou je porucha orgánu, ktorý enzýmy produkuje - napríklad pankreasu.
Nedostatkom tráviacich enzýmov cukrov vzniká laktózová intolerancia či intolerancia sacharózy.
- Pri laktózovej intolerancii telu chýba enzým laktáza, a preto sa laktóza nevstrebáva. Môže byť vrodená, ale aj získaná – napr. u seniorov, kedy spolu s vekom klesá produkcia tohto enzýmu. Aj napriek bezproblémovému pitiu mlieka počas dospelosti, v pokročilom veku niekedy začína jeho konzumácia spôsobovať ťažkosti. Sprevádzajú ju príznaky, ako hnačky, nadúvanie a kolikovité bolesti brucha. Prečítajte si viac o laktózovej intolerancii.
- Zriedkavejšie sa môže vyskytnúť intolerancia sacharózy, ktorá postihuje deti. Spôsobená je vrodeným nedostatkom sacharázy a izomaltázy. Typickými príznakmi sú hnačky, neprosperovanie dieťaťa a strata hmotnosti. S narastajúcim vekom dieťaťa táto intolerancia našťastie klesá.
Najčastejšou poruchou, ktorá vzniká nedostatkom lipáz, je hyperlipoproteinémia, teda zvýšená hladina tukov v krvi.
- Hyperlipoproteinémia môže byť spôsobená konzumáciou stravy s vysokým obsahom cholesterolu a celkovým nezdravým životným štýlom. Zvyšuje sa tak riziko vzniku aterosklerózy a srdcovo-cievnych chorôb. Cievy sa upchajú tukom a krv nemá ako cirkulovať, čím vzniká krvná zrazenina – trombóza. Tá postihuje žily dolných končatín, spôsobuje infarkt myokardu alebo cievne mozgové príhody.
Často sa stretávame s nedostatkom proteáz, teda enzýmov metabolizmu bielkovín.
- Nakoľko je funkcia proteáz podmienená špecifickými podmienkami prostredia, práve zmena pH v žalúdku býva problémom. Ak je žalúdočná kyselina príliš kyslá alebo, naopak, príliš zásaditá, enzýmy sa neaktivujú a neštiepia bielkoviny v jedle. Stáva sa tak pri vredovej chorobe či rakovine žalúdka.
Ak je poškodená funkcia pankreasu, v ktorom sa mnohé enzýmy tvoria, logicky ich bude v našom tele nedostatok. Príčinou nedostatku všetkých spomínaných enzýmov môže byť:
- akútny alebo chronický zápal pankreasu, ktorý môže vznikať aj nadmernou konzumáciou alkoholu,
- zúženie pankreatického alebo žlčového vývodu do tenkého čreva,
- rakovina pankreasu,
- predošlá operácia pankreasu,
- cukrovka,
- cystická fibróza.
Ako sa prejavuje nedostatok tráviacich enzýmov?
Medzi symptómy nedostatku tráviacich enzýmov patria:
- bolesti a kŕče v bruchu (najmä po jedle),
- nadúvanie a plynatosť,
- hnačka,
- žltá mastná stolica, ktorá sa vznáša,
- rapídne zníženie telesnej hmotnosti.
V akých potravinách sa tráviace enzýmy vyskytujú?
Ak pociťujete tráviace ťažkosti, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť potraviny, ktoré obsahujú tráviace enzýmy, ako:
- avokádo,
- banán,
- kiwi,
- mango,
- papája,
- ananás,
- zázvor (ďumbier),
- med,
- kefír,
- kyslá kapusta.
Ananás obsahuje bromelaín a papája zas papaín, ktoré fungujú ako proteázy a štiepia bielkoviny na aminokyseliny. Na to, aby si zachovali svoju enzymatickú funkciu, je nutné ich konzumovať čerstvé a nie tepelne upravované. Mango a banán obsahujú amylázy, ktoré sú účinnejšie, ak je ovocie dobre dozreté. To podmieňuje aj ich chuť - čím sú dozretejšie, tým sú sladšie. Avokádo obsahuje zdravé tuky a má málo cukrov. Taktiež má v sebe lipázy, ktoré pomáhajú tráviť tuky. Ak ste skonzumovali ťažké mastné jedlo, dať si po ňom avokádo by malo pomôcť pri náročnom trávení.
Fermentované potraviny, ako kefír a kyslá kapusta, obsahujú rôzne typy tráviacich enzýmov. Pri laktózovej intolerancii sa odporúča vynechať všetky mliečne produkty – avšak pre kefír to neplatí. Kefír obsahuje vo väčšom množstve enzým laktáza, pričom môže pomôcť ľuďom s laktózovou intoleranciou s trávením laktózy. Kyslá kapusta okrem tráviacich enzýmov obsahuje aj probiotiká, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky tráviacich ťažkostí, ako nadúvanie a plynatosť. Rovnaký efekt má aj zázvor, ktorý vďaka zingibaínu podporuje rýchlosť trávenia a peristaltiku čriev, ako aj zvyšuje produkciu tráviacich enzýmov naším telom.
Upozornenie: Ak máte laktózovú intoleranciu a uvažujete o konzumácii kefíru, začnite radšej s malými množstvami a sledujte, ako vaše telo naň reaguje. Tolerancia na kefír sa u intolerantných líši.
Kedy je vhodné tráviace enzýmy dopĺňať formou liekov/výživových doplnkov?
Ak pociťujete ťažkosti s trávením a sprevádzajú ich vyššie uvedené symptómy, pomôcť by vám mohli tráviace enzýmy vo forme liekov alebo výživových doplnkov.
Často sa tráviace problémy objavia ako dôsledok diétnych chýb – pri prejedaní sa či konzumácii ťažkých a mastných jedál. V takýchto prípadoch sa môže liek alebo výživový doplnok užívať aj bez odporúčania lekára, v kombinácii so zmenou jedálnička.
Doplnky s tráviacimi enzýmami sa užívajú pred jedlom alebo tesne po jedle, ako tabletky sa zapíjajú dostatočným množstvom vody.
Avšak, dlhodobé príznaky spojené s tráviacimi ťažkosťami by ste nemali ignorovať. Môžu signalizovať vážnejšie ochorenie, ako žalúdočný vred, rakovinu pankreasu alebo chronické ochorenia, ako Crohnovu chorobu a syndróm dráždivého čreva. V prípade akéhokoľvek podozrenia vyhľadajte odbornú pomoc lekára.
Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-digestive-enzymes#TOC_TITLE_HDR_2