Viete, čo je to imunitný systém a čo je jeho úlohou? Čo spôsobuje jeho oslabenú funkciu a ako ho môžete posilniť? Koľko ovocia a zeleniny musí zjesť denne dospelý človek, aby dosiahol dennú dávku vitamínu C? Prečítajte si jednoduché tipy, ktorými môžete prispieť k zlepšeniu svojej obranyschopnosti.
- Čo je imunitný systém?
- Čo oslabuje imunitu?
- Ako môžem posilniť svoju imunitu?
- Aké vitamíny, prípadne iné látky, potrebujem?
- Aké prípravky sú dobré na imunitu?
- Kedy k lekárovi?
Čo je imunitný systém?
Imunitný systém je tvorený súborom buniek a orgánov, ktoré spolupracujú na obrane organizmu pred rôznymi ochoreniami.
Má za úlohu:
- chrániť organizmus pred infekčnými zárodkami (baktérie, vírusy, huby, parazity),
- chrániť organizmus aj pred vlastnými chorobne zmenenými bunkami a ich produktami,
- získavať informácie z vonkajšieho a vnútorného prostredia,
- zabezpečovať obrannú odpoveď.
Považuje sa za jeden z najdôležitejších systémov v ľudskom tele. Jeho funkcia je často ovplyvnená vonkajšími faktormi, ale aj zmenami prebiehajúcimi v organizme, čo môže viesť k:
- nadmernému zvýšeniu obranyschopnosti (autoimunitné reakcie, hypersenzitivita),
- zníženiu obranyschopnosti (imunosupresívny efekt).
Čo oslabuje imunitu?
Imunitný systém nemusí vždy fungovať správne. Je tomu tak pri jeho vrodených poruchách, ktoré sú geneticky podmienené, ale tiež vplyvom rôznych faktorov, ako napríklad:
- infekcie (napríklad HIV),
- lieky (imunosupresíva – lieky na potlačenie imunitnej odpovede, ktoré sa využívajú pri niektorých ochoreniach alebo pri transplantáciách),
- závažné ochorenia, ako leukémia,
- poruchy výživy (napríklad pri nedostatku niektorých vitamínov a stopových prvkov),
- metabolické ochorenia (hlavne pri ochoreniach, ktoré postihujú pečeň a obličky) a iné.
S oslabením imunitného systému vplyvom uvedených faktorov sa stretávame omnoho častejšie ako s jeho vrodenými poruchami, ktoré sa považujú skôr za zriedkavé ochorenia.
Ako môžem posilniť svoju imunitu?
- Jedzte potraviny s vysokým obsahom antioxidantov (vitamíny A, C, E, ale tiež selén – eliminujú negatívny vplyv takzvaných voľných radikálov) a omega-3 mastných kyselín – svoj jedálniček obohaťte o citrusy, červenú papriku, mandle, vlašské orechy, slnečnicové semiačka, fazuľu či cesnak, ale aj ryby, ako losos, tuniak, makrela či sardinky.
- Nezabúdajte na príjem tekutín – dostatočná hydratácia je kľúčom k zdravému telu a imunitnému systému. Za vhodné nápoje na doplnenie tekutín sa považujú čistá voda, pramenitá a stolová voda, ale napríklad aj nesladené čaje (bylinné, čierny čaj, biely čaj či rooibos).
- Užívajte probiotiká – črevné baktérie môžu ovplyvniť schopnosť organizmu brániť sa voči infekciám. Okrem fermentovaných potravín a nápojov zvážte tiež užívanie výživových doplnkov s obsahom probiotík.
- Vyhýbajte sa stresu – stres, úzkosť, strach a panika môžu negatívne ovplyvňovať imunitné funkcie. Meditujte, počúvajte hudbu, stretnite sa s priateľmi, zacvičte si, choďte do prírody alebo sa iným spôsobom snažte stresu zbaviť.
- Doprajte si dostatok spánku – nekvalitný spánok vedie k únave, vyčerpaniu a vyššej náchylnosti k ochoreniam.
- Hýbte sa – pravidelná fyzická aktivita pomáha posilniť imunitný systém. Pre dosiahnutie tohto benefitu sa odporúča 150 minút stredne intenzívnej aktivity týždenne. Môžete začať zľahka, napríklad rýchlymi prechádzkami, skákaním cez švihadlo alebo obľúbeným športom.
- Otužujte sa – jedným z benefitov, ktoré pravidelné otužovanie prináša, je posilnenie imunitného systému.
- Obmedzte príjem alkoholu – aj mierna konzumácia alkoholu má negatívny vplyv na imunitný systém.
- Prestaňte fajčiť – cigaretový dym nie je prospešný pre zdravie organizmu, ani pre funkciu imunitného systému.
Aké vitamíny, prípadne iné látky, potrebujem?
Obranyschopnosť organizmu je možné udržiavať a posilňovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je užívanie výživových doplnkov na podporu imunity.
Betaglukány sú prirodzené súčasti stien niektorých druhov baktérií, húb, rias a vyšších rastlín. Majú vplyv na fungovanie imunitného systému, čo sa prejavuje lepšou obranyschopnosťou proti vírusom, baktériám či parazitom. Okrem týchto všeobecne známych účinkov sa môžu uplatňovať v liečbe vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Známy je aj ich prínos v prevencii a liečbe rakoviny, majú pozitívny vplyv na rast probiotických kmeňov baktérií v črevnom trakte, zmierňujú príznaky alergie a v neposlednom rade sa využívajú pri záťaži organizmu fyzickým a psychickým stresom. Užívanie betaglukánov je vhodné najmä pri opakovaných infekciách (bežné respiračné ochorenia – ochorenia dýchacej sústavy, ale aj časté herpesy a podobne), u rizikových pacientov počas celej jesene a zimy, pred plánovanými chirurgickými zákrokmi, ale aj pri akútnych infektoch a tiež počas rekonvalescencie.
Probiotiká (baktérie mliečneho kvasenia), ktoré sa prirodzene vyskytujú v mlieku, jogurtoch, syroch a podobne, môžu mať pri podaní správnej dávky priaznivý vplyv na zdravie človeka. Pôsobia v gastrointestinálnom (žalúdočno - črevnom) systéme, kde zlepšujú pohyblivosť čriev, zmierňujú nepríjemné príznaky intolerancie na laktózu, zlepšujú vstrebávanie vápnika, znižujú hladinu cholesterolu, produkujú B vitamíny a vitamín K, a v neposlednom rade stimulujú črevný imunitný systém.
Vitamín C (kyselina askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý si ľudský organizmus nevie vytvoriť sám, a preto je nutné prijímať ho zo stravy. Na jeho nedostatok – skorbut umierali ľudia už v praveku, no zhubný účinok skorbutu sa začal naplno prejavovať v dobách slávnych moreplavcov, ktorí sa vydávali na dlhé plavby bez možnosti doplnenia zásob. Odhaduje sa, že si vyžiadal životy viac ako dvoch miliónov námorníkov. Tento vitamín nachádzame hlavne v rastlinných zdrojoch, ako sú šípky, rakytník, citrusy (limetka, citrón, pomaranč, grapefruit), zemiaky, rajčiny, paprika, brokolica, čierne ríbezle, jahody, špenát, kiwi, brusnice a iné. Počas jesene a zimy, kedy je väčšie riziko respiračných ochorení, sa odporúča príjem vitamínu C zvýšiť, obzvlášť to platí pri už prebiehajúcom ochorení. Zvýšený príjem vitamínu C totiž dokázateľne skracuje trvanie respiračných infektov. Keďže sa vitamín C z tela prirodzene vylučuje, nemusíte sa obávať jeho predávkovania. Dlhodobé užívanie príliš vysokých dávok však môže viesť k ťažkostiam, ako sú obličkové kamene.
Zinok je stopový prvok, ktorý sa podieľa na metabolizme makroživín, sacharidov, bielkovín, mastných kyselín a nachádza sa takmer vo všetkých orgánoch. Tento minerál ovplyvňuje takmer všetky aspekty imunitného systému. Je rozhodujúci pre vývoj a funkciu buniek sprostredkujúcich vrodenú imunitu, no jeho nedostatok ovplyvňuje aj získanú imunitu. Zinok, okrem podpory imunitného systému, znižuje oxidačný stres pri vírusových infekciách, pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru, v ktorej dochádza v jeho dostatočnej prítomnosti k jej rovnováhe. Nedostatok zinku sa môže prejavovať častejšími infekciami, hlavne horných dýchacích ciest, výskytom áft, prípadne hnačkami. Bohatým zdrojom zinku sú morské živočíchy a červené mäso, strukoviny, obilniny a celozrnné výrobky, orechy či zelené vňate. Z rastlinných zdrojov je vstrebávanie nižšie, preto by na jeho dostatočný príjem mali dbať hlavne vegetariáni a vegáni.
Aké prípravky sú dobré na imunitu?
Mnoho vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie imunitného systému nám zabezpečí vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu. V dnešnej rýchlej dobe je to ale často komplikované, preto je vhodné tieto látky dopĺňať vo forme voľnopredajných produktov. Na dosiahnutie potrebnej dávky vitamínu C musí dospelý človek zjesť denne okolo 2 kg hrušiek, prípadne cca 600 g kyslej kapusty. Čo sa týka citrusov, denná potreba vitamínu C je obsiahnutá v jednom väčšom pomaranči, 2 - 3 citrónoch alebo v 5 dkg šípok. Preto je jeho príjem prirodzenou potravou často nedostatočný.
Veľa prípravkov na podporu imunity obsahuje viacero vitamínov a minerálov v jednej kapsule, čo uľahčuje ich užívanie. Prípravky s obsahom betaglukánu je vhodné voliť také, ktoré poskytujú betaglukán s vysokou čistotou. Prínosná je tiež jeho mikronizácia, čo je výrobný proces, pri ktorom dochádza k jeho rozdrobeniu na menšie častice. Vďaka nej dochádza k zásadnému zvýšeniu využiteľnosti, a tým aj bioaktivity, oproti dlhým reťazcom betaglukánu. Zinok je vhodné voliť viazaný vo forme organických solí, ktoré majú vyššiu mieru vstrebávania a biologickej dostupnosti, ako napr. glycinát.
Kedy k lekárovi?
Určitý počet infekcií je považovaný za normálny, hovoríme tu o fyziologickej chorobnosti. Jedná sa najmä o infekcie horných dýchacích ciest, ktoré majú len mierny priebeh. U dospelých to môžu byť 2 – 4 infekcie za rok. Pokiaľ je ale chorobnosť vyššia ako táto norma, prípadne si opakovane na liečbu vyžaduje antibiotiká, alebo je viac ako 1x ročne prítomná závažná infekcia, ako napr. zápal pľúc a podobne, je potrebné vyhľadať lekára, ktorý určí ďalší postup liečby.
Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.