Jedna stará japonská povesť hovorí o opiciach, ktoré nikdy neboli choré. Ich vynikajúce zdravie sa pripisovalo hube shiitake. Traduje sa, že táto legenda bola podnetom pre začiatok výskumu „zázračných“ obsahových látok húb. Dnes tieto látky nazývame betaglukány. Človek sa už od nepamäti snažil využiť prírodné látky z húb a rastlín na prevenciu a liečbu ochorení. Dokonca už pri múmii ľadového muža Ötziho, ktorého vek sa odhaduje na 5000 rokov, bolo objavené vrecko so sušenými hubami. Mali naši predkovia pravdu alebo sa, naopak, mýlili?
- Imunitný systém v skratke
- Čo sú betaglukány a aké je ich využitie?
- Odkiaľ získavame betaglukány?
- Stačí hubová polievka na posilnenie imunity?
- S čím je vhodné betaglukány kombinovať?
Imunitný systém v skratke
Imunitný systém je tvorený súborom buniek a orgánov, ktoré spolupracujú na obrane organizmu pred rôznymi ochoreniami.
Má za úlohu:
- chrániť organizmus pred infekciami spôsobenými baktériami, vírusmi, plesňami, kvasinkami, prípadne parazitmi,
- chrániť organizmus aj pred vlastnými chorobne zmenenými bunkami a ich produktami,
- získavať informácie z vonkajšieho a vnútorného prostredia,
- zabezpečovať obrannú odpoveď.
Obranyschopnosť organizmu je možné udržiavať a posilňovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je užívanie výživových doplnkov na podporu imunity.
Čo sú betaglukány a aké je ich využitie?
Betaglukány sú prirodzené súčasti stien niektorých druhov baktérií, húb, rias a vyšších rastlín. Majú vplyv na fungovanie imunitného systému, čo sa prejavuje lepšou obranyschopnosťou proti vírusom, baktériám či parazitom. Okrem týchto všeobecne známych účinkov sa môžu uplatňovať ako podporná liečba vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Známy je aj ich prínos ako doplnok v prevencii a liečbe rakoviny, majú pozitívny vplyv na rast probiotických kmeňov baktérií v črevnom trakte, zmierňujú príznaky alergie a v neposlednom rade sa využívajú pri záťaži organizmu fyzickým a psychickým stresom.
Užívanie betaglukánov je vhodné najmä:
- pri opakovaných infekciách (bežné respiračné ochorenia, ale aj časté herpesy a podobne),
- u rizikových pacientov počas celej jesene a zimy,
- pred plánovanými chirurgickými zákrokmi,
- ale aj pri akútnych infektoch a tiež počas rekonvalescencie (zotavovania sa).
Odkiaľ získavame betaglukány?
Zdrojmi betaglukánov sú napríklad kvasinky Saccharomyces cerevisiae a zrná niektorých obilnín (jačmeň a ovos). Obsah betaglukánov je však násobne väčší v niektorých druhoch húb. Ako významný zdroj sa využíva hlavne hliva ustricová (môžete sa stretnúť aj s názvom hiratake), húževnatec jedlý (shiitake) či trsnatec lupenitý (maitake). Využitie húb je dobre známe aj v tradičnej čínskej medicíne, kde sa liečivé huby používajú už tisíce rokov. V ázijských kultúrach sa práve užívaniu takýchto húb pripisuje dlhovekosť.
Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus)
Jedná sa o drevokaznú hubu, pomerne hojne rozšírenú aj na Slovensku. Rastie od októbra do marca na pňoch alebo kmeňoch listnatých stromov, no často sa stretávame aj s jej pestovaním v domácnostiach.
Hliva obsahuje tiež vysoký podiel proteínov, lipidov, minerálnych látok, vitamíny skupiny B, vitamín C a ďalšie.
Stačí hubová polievka na posilnenie imunity?
V porovnaní s čerstvou či práškovanou hlivou je izolovaný a prečistený betaglukán niekoľkonásobne účinnejší a vhodnejší na použitie.
U betaglukánov nakoniec nezáleží ani tak na ich pôvode, ako na ich čistote a dostatočnej dennej dávke. Účinnosť prípravkov je tým vyššia, čím čistejší betaglukán je v nich obsiahnutý. Za kvalitné sa považujú betaglukány čistoty 70 % a viac.
Odporúčaná denná dávka je u detí 10 mg/5 kg, u dospelých 100 – 300 mg, nezávisle od hmotnosti.1 Užívajú sa nalačno, teda buď 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle. Ani dlhodobé niekoľkomesačné užívanie betaglukánov nemá negatívne účinky.
Nakoľko vie organizmus z tráviaceho traktu využiť len častice menšie než 60 mikrometrov, je potrebné rozomletie (mikronizácia) betaglukánov na požadovanú veľkosť. Len vďaka tomu sa zabezpečí správne využitie týchto látok.
Betaglukány sa prirodzene v ľudskom tele nevyskytujú, preto je potrebné ich prijímať zo stravy alebo formou výživových doplnkov.
Bežným používaním hlivy či iných liečivých húb v kuchyni však nie je možné dosiahnuť požadovaný efekt.
S čím je vhodné betaglukány kombinovať?
V rámci podpory imunity je vhodné dopĺňať aj vitamín C, D a zinok. Pomôcť môže aj užívanie probiotík, keďže až 70 % imunitného systému sa nachádza v črevách.
Pre koho nie sú betaglukány vhodné?
U pacientov, ktorí z rôznych dôvodov užívajú imunosupresíva (lieky na potlačenie imunitnej odpovede), je vhodné poradiť sa s lekárom. Tehotné a dojčiace ženy by sa pred začiatkom užívania mali rovnako obrátiť na lekára.
Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo návod na použitie.
1. https://www.solen.cz/pdfs/lek/2016/05/09.pdf