Laktóza je mliečny cukor, ktorý je prirodzenou súčasťou mlieka. V tele je rozkladaný enzýmom nazývaným laktáza na glukózu a galaktózu, čo sú jednoduché cukry. V prípade zníženej alebo chýbajúcej aktivity tohto enzýmu hovoríme o laktózovej intolerancii. U pacientov, ktorým bola diagnostikovaná, je vhodným riešením práve bezlaktózová diéta.
- Podstata bezlaktózovej diéty
- Čomu sa pri bezlaktózovej diéte vyhýbať?
- Ktoré mliečne výrobky nemusia prekážať?
- Čo môžem jesť pri bezlaktózovej diéte?
- Obsah laktózy v potravinách
- Ako variť bezlaktózovo?
- Kedy vyhľadať odborníka?
Podstata bezlaktózovej diéty
Bezlaktózová diéta predstavuje formu stravovania, pri ktorej sa človek vyhýba konzumácii výrobkov s obsahom laktózy. Pri dodržiavaní diéty dochádza k regenerácii črevnej mikroflóry a následne k návratu organizmu do pôvodnej fyzickej kondície.
Laktózová intolerancia a alergia na kravskú bielkovinu nie je to isté. Väčšina ľudí s laktózovou intoleranciou môže konzumovať aj mlieko a mliečne výrobky, ale len v menších porciách. Taktiež treba dbať na to, aby išlo o výrobky so zníženým obsahom laktózy. Nízke dávky laktózy totiž nemusia u jednotlivca vyvolať žiadne tráviace problémy.
Alergia na kravskú bielkovinu (ABKM) je neprimeraná reakcia organizmu spôsobená mechanizmami imunitného systému. Dochádza pri nej k tvorbe IgE protilátok, a to hlavne voči kazeínu, beta-laktoglobulínu, sérovému albumínu a laktoferínu, ktoré sú súčasťou mlieka. Následne dochádza k vyplaveniu histamínu, ktorý je hlavným spúšťačom alergickej reakcie. Alergia sa najčastejšie objavuje u detí do 1 roka, ale do 3 – 6 rokov zvyčajne sama zmizne.
Čomu sa pri bezlaktózovej diéte vyhýbať?
Laktózu prirodzene obsahuje len mlieko cicavcov a výrobky zo živočíšneho mlieka, preto sa im treba v prípade laktózovej intolerancie vyhnúť. Vyhnúť sa treba aj výrobkom, ktoré by mohli obsahovať stopové množstvá mlieka. Všetky ostatné potraviny sú prirodzene bezlaktózové, pokiaľ do nich nie je laktóza v nejakej forme pridaná počas technologickej prípravy. Laktóza je často využívaná v potravinárskom a farmaceutickom priemysle. Typickými potravinami s obsahom laktózy sú:
- kravské mlieko,
- kozie mlieko,
- ovčie mlieko,
- syr,
- jogurty,
- maslo...
Laktóza sa však môže nachádzať aj v iných potravinách. Do nemliečnych výrobkov sa častokrát pridáva mlieko alebo prísady z mlieka, ako je napríklad srvátka. Vtedy hovoríme o skrytej laktóze. Pozorne preto čítajte zloženie jednotlivých potravín. Medzi potraviny s obsahom skrytej laktózy patria:
- pečivo,
- čokoláda, sladké a slané pochutiny,
- pudingy,
- cereálie,
- instantné polievky, omáčky,
- koreniny,
- sušená zelenina,
- mrazené a iné polotovary,
- zmesi v prášku určené na prípravu rôznych potravín,
- spracované mäsové výrobky.
Laktóza sa často používa ako plnivo do tabliet, a preto treba aj v prípade užívania liekov a výživových doplnkov sledovať obsah pomocných látok, ktorý je uvedený v príbalovom letáku.
Obsah laktózy môže byť v uvedený rôznymi pomenovaniami, ako sú:
- laktóza, mliečny cukor,
- mlieko,
- mlieko v prášku,
- mliečna sušina,
- sladové mlieko,
- srvátka, srvátkový proteín, srvátkový proteínový koncentrát,
- cmar,
- tvaroh,
- syr,
- mliečny kazeín,
- kyslá smotana,
- mliečne vedľajšie produkty.
Ktoré mliečne výrobky nemusia prekážať?
Medzi mliečne výrobky, ktoré nemusia pacientovi trpiacemu intoleranciou laktózy prekážať, patria tie, ktoré boli zbavené laktózy, resp. ju obsahujú len v nízkom množstve. Patria sem teda bezlaktózové mlieko a produkty z neho vyrobené, bezlaktózové jogurty, nátierky, syry a taktiež bezlaktózová zmrzlina a bezlaktózová čokoláda. Neškodné sú aj zrejúce syry, v ktorých sa laktóza nenachádza vôbec, prípadne len vo veľmi nízkych množstvách. Znášanlivosť týchto potravín je však veľmi individuálna.
Čo môžem jesť pri bezlaktózovej diéte?
Pri výbere potravín sa zamerajte na tie s označením „bez laktózy“, „lactose free“, „laktosefrei“ a podobne. V týchto potravinách je obsah laktózy menší ako 10 mg/100 g, resp. 10 mg/100 ml. Dostupné sú taktiež potraviny so zníženým obsahom laktózy. Tie môžu obsahovať najviac 1 g laktózy na 100 g potraviny.
Dôležité je taktiež vedieť, koľko laktózy je pre vaše telo ešte znesiteľné. Vďaka tomu môžete konzumovať rôzne výrobky s obsahom laktózy v minimálnom množstve, ktoré je uvedené na obale.
V súčasnosti neexistuje spôsob, ako zvýšiť produkciu laktázy v organizme, a preto je jediným riešením bezlaktózová diéta. V ojedinelých prípadoch, kedy sa neviete vyhnúť konzumácii výrobkov s obsahom laktázy, alebo ste v spoločnosti, kde si nie ste istý, že sa v jedle nenachádza laktáza, môžete siahnuť po výživovom doplnku s obsahom tohto enzýmu (napr. Laktazan a iné). Jeho užitie na začiatku konzumácie jedla s obsahom laktózy môže zabrániť vzniku tráviacich ťažkostí alebo ich aspoň minimalizovať. Výživové doplnky sú dostupné s rôznou aktivitou tohto enzýmu, ktorá je uvádzaná v laktázových jednotkách. Vo všeobecnosti platí, že čím je obsah laktázových jednotiek vyšší, tým je doplnok pri trávení laktózy efektívnejší.
Prejavy laktózovej intolerancie môžu znížiť aj probiotiká, pričom je dôležité vybrať tie s obsahom vhodných bakteriálnych kmeňov a tiež tých, ktoré laktózu neobsahujú. Medzi bakteriálne kmene vhodné pri laktózovej intolerancii patria baktérie mliečneho kvasenia, ako sú Lactobacillus acidophilus LA-5 a Bifidobacterium lactis BB-12. Tie majú schopnosť laktózu rozštiepiť. Zvýšenie počtu zdraviu prospešných baktérií v črevách vedie k zvýšenej produkcii laktázy, čo následne zlepšuje trávenie.
Obsah laktózy v potravinách
Tabuľka 1.: Obsah laktózy vo vybraných potravinách
Potravina |
Obsah laktózy (g/100 g) |
Kozie mlieko |
4,4 g |
Odtučnené kravské mlieko |
4,9 g |
Odtučnené sušené kravské mlieko |
52 g |
Plnotučné kravské mlieko |
4,7 g |
Plnotučné sušené kravské mlieko |
38 g |
Polotučné kravské mlieko |
4,8 g |
Ovčie mlieko |
5,1 g |
Zahustené mlieko |
9 – 13 g |
Zahustené sladené mlieko |
11 g |
Maslo |
0,1 – 1 g |
Smotana |
3,8 g |
Kyslá smotana |
3,2 g |
Cmar |
4 – 5 g |
Syr camembert |
0 – 1 g |
Syr eidam (30 % tuku) |
0 – 2,5 g |
Syr ementál |
0 – 0,1 g |
Syr mozzarella |
0,1 – 1,1 g |
Syr niva |
2 g |
Syr gouda |
0 – 0,1 g |
Ovčí syr |
0,1 g |
Syr ricotta |
0,3 g |
Syr parmezán |
0,06 g |
Syr cottage |
0,35 – 4 g |
Sušená srvátka |
74 g |
Mäkký tvaroh |
2,6 – 4 g |
Šľahačka |
3,1 – 3,3 g |
Zmrzlina |
3 – 7 g |
Vo všeobecnosti platí, že menšie množstvo laktózy sa nachádza v potravinách s vyšším obsahom tuku.
Ako variť bezlaktózovo?
Pri varení je dôležité dbať na zvolenie vhodných alternatív surovín potrebných k príprave jedál. Kravské mlieko je možné nahradiť rastlinným mliekom, ako sú mandľové, sójové, pohánkové, kokosové, ovsené, lieskovo-orieškové a iné. V ponuke sú dnes aj rastlinné alternatívy smotany, rôzne jogurty, pudingy a syry, ako sú sójový alebo kokosový jogurt a sójový syr – tofu. Nevýhodou rastlinných náhrad mliečnych výrobkov je ich nižší obsah bielkovín a vápnika.
Kedy vyhľadať odborníka?
Neliečená laktózová intolerancia môže viesť k dlhodobým zdravotným problémom, preto v prípade, že sa u vás pravidelne vyskytujú tráviace ťažkosti, vyhľadajte lekára. Dôležité je aj poradenstvo ohľadom stravovania – tomu sa venujú napr. dietológ alebo výživový poradca, keďže pacienti trpiaci laktózovou intoleranciu často úplne vylúčia mlieko a mliečne výrobky, čo vedie k následnému nedostatku vápnika, ale aj vitamínu D. To môže viesť k ďalším komplikáciám, ako je osteoporóza v dôsledku zníženej mineralizácie kostí. Neodmysliteľnou súčasťou bezlaktózovej diéty je teda príjem vápnika a vitamínu D vo forme vhodných výživových doplnkov, ktoré neobsahujú laktózu. V súčasnosti je dostupné veľké množstvo bezlaktózových potravín, rovnako aj výživových doplnkov.
Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.