Celiakia je ochorenie spôsobené neznášanlivosťou lepku. Môže mať veľa rôznych prejavov, a to tráviacich, ale i ďalších, s trávením nesúvisiacich. Jedinou účinnou liečbou je celoživotná bezlepková diéta. Viete, čo všetko je pri nej nutné vyradiť z jedálnička, ktoré potraviny obsahujú skrytý lepok, aká strava je pre celiatika nebezpečná, a aká, naopak, vhodná?
- Aká strava obsahuje lepok?
- Nebezpečná strava pre celiatikov
- Vhodná strava pre celiatikov
- Ako vyzerá bezlepkový jedálniček
- Sú bezlepkové potraviny zdravé?
- Základ bezlepkovej diéty
Aká strava obsahuje lepok?
Lepok, známy tiež pod názvom glutén, je bielkovina prirodzene sa vyskytujúca v niektorých druhoch obilnín. Tie tvoria základnú zložku nášho jedálnička a poskytujú nám najdôležitejšie živiny. Sú bohaté na sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály, antioxidanty či vlákninu. Ich konzumácia sa ale, žiaľ, spája s niektorými ochoreniami, medzi ktoré patrí aj celiakia.
Pri celiakii je nevyhnutné vylúčiť z jedálnička všetky potraviny s obsahom lepku. Ten sa nachádza v pšenici a jej druhoch (špalda, tritikale, kamut), v jačmeni, raži a napokon aj v ovse. Práve s ovsom sa spájajú isté pochybnosti z hľadiska obsahu lepku. Niektoré zdroje považujú ovos za prirodzene bezlepkový, iné zas uvádzajú, že isté malé množstvo lepku predsa len obsahuje, a to môže určitým pacientom spôsobovať ťažkosti. Okrem toho býva ovos pestovaný a spracovávaný na rovnakých miestach ako iné obilniny, čo môže zapríčiniť jeho kontamináciu lepkom. Na trhu však už dnes nájdete aj ovsené produkty, pri ktorých výrobca deklaruje osobitné pestovanie ovsa, bez možnosti kontaminácie. Napriek tomu sa mnohí lekári zhodujú vo vylúčení ovsených produktov z jedálnička, minimálne v začiatkoch liečby.
Lepok sa však nenachádza len v múčnych jedlách, ale tiež v mnohých potravinách, v ktorých by sme ho nehľadali. Vďaka svojim „lepivým“ vlastnostiam sa používa pri výrobe rôznych potravín ako spojivo. Nachádza sa tiež v mnohých liekoch a výživových doplnkoch, ale aj v kozmetike (problémom bývajú najmä rúže na pery).
Nebezpečná strava pre celiatikov
Najväčší podiel lepku v strave bežne obsahuje chlieb, rôzne druhy pečiva, knedle, buchty, koláče, sušienky, cestoviny, múka, ale tiež napríklad pivo.
Veľkým problémom pri dodržiavaní bezlepkovej diéty býva skrytý lepok. Ten sa používa ako pomocná látka pri výrobe mnohých potravín, ale aj liekov a výživových doplnkov. Môže sa nachádzať v kečupe, horčici, tatárskej omáčke, majonéze, v rôznych dresingoch, hotových omáčkach, polotovaroch z mlieka a mäsa (vopred obaľované mäso alebo syry), údeninách, mäsových a rybích konzervách, pomazánkach, instantných polievkach, ovocných alebo ochutených jogurtoch, hotových mliečnych nápojoch, tavených syroch, zmrzline, trvanlivej smotane, ovocných šťavách obohatených o vlákninu, džemoch, raňajkových cereáliách, pražených orieškoch, čokoláde s rôznymi prísadami a príchuťami, kandizovanom ovocí, zmesi korenín, bujóne, sójovej omáčke, jedlej sóde, prášku do pečiva, želatíne, polevách, niektorých druhoch alkoholu (farbené destiláty, pivo), v kávových nápojoch a v mnohých ďalších.
Na čo si dať ešte pozor?
- Často sa v zložení uvádza prítomnosť škrobu, resp. modifikovaného škrobu. Pokiaľ výrobca neuvádza, o aký škrob sa jedná (pšeničný, zemiakový, kukuričný, ryžový...), nie je vhodné takýto produkt konzumovať.
- Problémom býva tiež prítomnosť rastlinnej bielkoviny, pokiaľ nepoznáme jej pôvod. Nezriedka totiž pochádza práve z obilnín.
- Rovnako problémový je aj slad, ktorý sa vyrába z pšenice, jačmeňa alebo raže, a používa sa napríklad pri výrobe piva či whisky.
- V nápojoch pre športovcov a proteínových tyčinkách sa často v zložení objavuje maltodextrín, ktorý je skvelým zdrojom energie. Vyrába sa však zo škrobu, a pokiaľ nie je uvedené z akého, celiatici by sa takémuto produktu mali radšej vyhnúť.
- Prechodná neznášanlivosť laktózy – V úvode bezlepkovej diéty môžu pacientom spôsobovať ťažkosti aj mliečne produkty. Je tomu tak preto, že celiakiou postihnuté črevo netvorí dostatočné množstvo enzýmu laktáza potrebného na trávenie laktózy (mliečny cukor). Z toho dôvodu sa väčšinou odporúča po potvrdení diagnózy vyradiť aj tieto potraviny. Po niekoľkých týždňoch bezlepkovej diéty sa poškodené črevo zahojí a pacienti tak môžu znovu zahájiť konzumáciu mliečnych produktov.
Vhodná strava pre celiatikov
Jedinou účinnou liečbou celiakie je celoživotná bezlepková diéta.
Za vhodnú stravu môžeme považovať všetky prirodzene bezlepkové potraviny. Dovolené sú napríklad:
- obilniny a pseudo obilniny – kukurica, ryža, pohánka, proso (a tiež pšeno), amarant, quinoa, teff, cirok,
- zemiaky,
- strukoviny - sója, cícer, hrach, šošovica, fazuľa,
- orechy a semená,
- čerstvé vajcia,
- čerstvé, mrazené alebo chladené mäso a ryby,
- čerstvé mlieko, cmar, tvaroh, termizovaný syr, smotana, tvrdý syr, biely jogurt,
- čerstvé, mrazené alebo sušené ovocie,
- pramenité a minerálne vody, 100 % ovocné šťavy, čaje, čisté destiláty, prírodné vína.
Pacienti s potvrdenou celiakiou môžu využiť možnosť nechať si potraviny predpísať na recept. Časť sumy im tak uhradí zdravotná poisťovňa, každý mesiac však len do určitého limitu, čo sa počtu kusov týka. Táto „výhoda“ im aspoň sčasti pokryje náklady na potraviny, ktoré sú násobne drahšie ako bežné potraviny s obsahom lepku. Bezlepkové potraviny sú zároveň jediným účinným „liekom“ pri tejto diagnóze.
Momentálne máme široké spektrum kategorizovaných (so schválenou úhradou poisťovne) bezlepkových surovín a potravín, pričom najširšie portfólio majú značky Novalim a Schär. Tieto potraviny sú dostupné jednak v lekárňach, či už s receptom alebo bez receptu, ale tiež ich nájdete v mnohých bežných obchodoch.
Na trhu sú základné múky (napríklad na chlieb, na jemné pečivo), špeciálne múky (bez laktózy, na kysnuté cesto, mineralizované, tmavé, svetlé), krupica, strúhanka, práškové zmesi (na knedľu, piškóty, perník, palacinky, halušky), rôzne druhy hotových chlebov (svetlý, tmavý, viaczrnný), pečivo (žemle, sladké žemle), cestoviny (kukuričné, ryžové, rôzne druhy cestovín, ako špagety, fusilli, penne), knedle, parené buchty, keksy, oblátky, praclíky či müsli.
Za bezlepkové považujeme potraviny spĺňajúce určitý limit, a to maximálne 20 mg lepku na 1 kg finálneho produktu. Tie môžu byť výrobcom označené ako bezgluténové, bez lepku, gluten free, prípadne majú symbol preškrtnutého klasu.
Základom takýchto potravín sú:
- prirodzene bezlepkové suroviny,
- suroviny s obsahom lepku, ktorého množstvo sa špeciálnou úpravou zníži alebo úplne odstráni.
Niektoré potraviny alebo ich zložky sú špeciálne v tom, že síce pôvodne pochádzali z obilnín, ale procesom výroby sa lepok úplne odstránil a finálny produkt je tak bezlepkový. Takýmto príkladom je glukózový sirup.
Ako vyzerá bezlepkový jedálniček
Ponúkame vám zopár príkladov na inšpiráciu v začiatkoch vášho bezlepkového stravovania. Časom sami určite objavíte oveľa sofistikovanejšie recepty. Tiež nie je na škodu siahnuť po bezlepkovej kuchárskej knihe.
Raňajky
- Vajíčkovo – zeleninová omeleta s bezlepkovým pečivom,
- biely jogurt s kúskami ovocia, orieškami a medom,
- bezlepkový toast s vajíčkom a avokádom,
- bezlepkové müsli s mliekom,
- bezlepkový chlebík s rastlinnou nátierkou a zeleninou,
- cereálna bezlepková kaša s ovocím a semienkami,
- hríbová praženica s bezlepkovou hriankou a čerstvou zeleninou.
Obed
- Zeleninový špíz s pečenými zemiakmi,
- bezlepkové palacinky s ovocím,
- losos s dusenou zeleninou a pohánkou,
- kurací steak s quinoou,
- ryžové rezance s čili tofu a zeleninou,
- cícerové kari s ryžou,
- bezlepkové šošovicové fašírky so zemiakmi a uhorkovým šalátom.
Večera
- Bezlepková pizza,
- kukuričná tortilla s kuracím mäsom a čerstvou zeleninou,
- grécky šalát s bezlepkovou hriankou,
- bezlepkový hamburger s batátovými hranolkami,
- bezlepkové palacinky na slano s tuniakom a zeleninou,
- cuketové cestoviny s lososom a avokádovou omáčkou,
- bezlepkový syrovo-zeleninový sendvič.
Pacienti, ktorí majú zo stravy vylúčenú aj laktózu, môžu mliečne produkty nahradiť rastlinnými alternatívami.
Sú bezlepkové potraviny zdravé?
Pojem bezlepková diéta môže byť pre niekoho mätúci. V skutočnosti nejde o zníženie hmotnosti, ale o trvalý spôsob stravovania. Mnohí pacienti však nahrádzajú chýbajúce potraviny ovocím a zeleninou, vďaka čomu sa im predsa len podarí pár kíl zhodiť.
Na druhej strane, bezlepkové potraviny (napríklad pečivo) majú vyšší glykemický index ako tie s obsahom lepku, čo môže u niektorých jedincov spôsobiť zvýšenie hmotnosti. Okrem toho bezlepková strava obsahuje aj viac tukov a sacharidov a, naopak, menej vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov.
Z hľadiska výživových hodnôt preto nestačí nahradiť múku, pečivo či cestoviny ich bezlepkovými alternatívami. Je nevyhnutné do jedálnička zaradiť aj nové obilniny a pseudo obilniny, ktoré doplnia chýbajúce živiny.
Bezlepková diéta sa neodporúča dodržiavať osobám, ktorým nie je určená.
Základ bezlepkovej diéty
Pri bezlepkovej diéte je dôležité
- vyhýbať sa potravinám, o ktorých vieme, že obsahujú lepok,
- vyhýbať sa potravinám, ktoré by mohli obsahovať isté množstvo lepku – je nevyhnutné čítať zloženia na etiketách,
- nebrániť sa novým, dosiaľ nepoznaným potravinám, ktoré môžu obohatiť jedálniček,
- povedať o svojej diagnóze priateľom a rodine – je pravdepodobné, že to budú zohľadňovať pri spoločnom stravovaní,
- nosiť si vlastné jedlo – napríklad do práce,
- plánovať si jedlá dopredu – vyhnete sa tak chybám v stravovaní,
- zaobstarať si kuchársku knihu s bezlepkovými receptami,
- kúpiť si vlastný lopárik či hriankovač – niektoré zdroje uvádzajú riziko kontaminácie lepkom v domácnosti s ostatnými členmi, ktorí sa stravujú normálne – odporúča sa zaobstarať si osobitné náčinie, ktoré nebude prichádzať do styku s potravinami s obsahom lepku (napríklad s pečivom).
Po stanovení diagnózy je dôležité si naštudovať, ktoré potraviny sú vhodné, a ktoré, naopak, vhodné nie sú. Existujú tiež rôzne aplikácie, ktoré ponúkajú možnosť overenia jednotlivých produktov, ako aj inšpirácie na rôzne recepty či rovno vyhľadanie reštaurácií ponúkajúcich bezlepkové menu, ak sa vám práve nechce variť. Diagnóza sa zvláda ľahšie s podporou rodiny a priateľov, no najlepšie vám rozumie niekto s podobným problémom. Mnohým teda pomôže pridať sa ku komunite s rovnakou diagnózou.
Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku, dietetickej potraviny alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo návod na používanie.