Čo je to glykémia, aké sú jej optimálne hodnoty a ako na správne meranie cukru v krvi?
Glykémia je ukazovateľom hodnoty hladiny glukózy (cukru) v krvnom obehu. Je regulovaná hlavne hormónmi pankreasu, a teda glukagónom a inzulínom. V prípade zlyhania funkcie týchto hormónov, alebo v dôsledku iných príčin, môžu nastať stavy, ako je hypoglykémia a hyperglykémia.
- Aká je úloha cukru v ľudskom organizme?
- Čo je to hladina cukru v krvi?
- Prečo je dôležité poznať hladinu cukru v krvi?
- Ako sa meria hladina cukru v krvi?
- Kedy je vhodné merať glykémiu?
- Aké typy glukomerov poznáme?
- Ako na meranie cukru v krvi doma?
- Aké sú normálne hodnoty cukru v krvi u zdravého človeka?
- Čo je to hypoglykémia a aké sú jej možné príčiny?
- Čo je to hyperglykémia a aké sú jej možné príčiny?
- Ako predchádzať komplikáciám súvisiacim so zmenou glykémie?
Aká je úloha cukru v ľudskom organizme?
Cukor, konkrétne glukóza, má v ľudskom organizme nezastupiteľnú funkciu. Je hlavným zdrojom energie pre všetky bunky a zabezpečuje tak ich správne fungovanie, a teda aj správne fungovanie všetkých orgánov a celého organizmu. Z potravy sa cukor dostáva k jednotlivým bunkám a orgánom krvnou cestou.
Čo je to hladina cukru v krvi?
Hladina cukru v krvi – glykémia – vyjadruje množstvo cukru prítomné v krvnom obehu. V závislosti od príjmu potravy a metabolických procesov sa hladina cukru v krvi počas dňa mení. Na regulácii hladiny cukru v krvi sa podieľajú hormóny tvorené pankreasom, a to inzulín a glukagón. Inzulín má za úlohu túto hodnotu znižovať, zatiaľ čo glukagón, naopak, zvyšovať.
Prečo je dôležité poznať hladinu cukru v krvi?
Informácia o hladine cukru v krvi je dôležitá z viacerých dôvodov. Zvýšené hladiny môžu naznačovať prítomnosť ochorenia diabetes mellitus – cukrovka. Tento údaj je teda dôležitý z hľadiska diagnostiky ochorenia. Vyššie hladiny môžu byť zaznamenané aj v prediabetickom stave, kedy na základe tejto hodnoty môžeme podniknúť kroky a minimalizovať riziko rozvoju cukrovky. Tento ukazovateľ je dôležitý aj pri samotnej liečbe už diagnostikovanej cukrovky. Pravidelným monitorovaním glykémie vieme predchádzať rozvoju komplikácií spojených s týmto ochorením.
Pri regulácii hladiny cukru v krvi môžu byť užitočné aj niektoré výživové doplnky, ktoré obsahujú chróm, škoricu alebo rastlinné extrakty, napr. z moruše bielej alebo z rastliny gymnema (Gymnema sylvestre). O ich vhodnosti a užívaní je potrebné sa poradiť s odborníkom (lekárom alebo lekárnikom).
Ako sa meria hladina cukru v krvi?
Najbežnejší spôsobom merania hladiny cukru v krvi je meranie pomocou glukomera. Je to malé prenosné zariadenie, ku ktorému potrebujete prúžky do glukomera a lancety. Lancety sú malé ihličky, ktoré slúžia na pichnutie do prsta, z ktorého sa následne zachytí kvapka krvi, z ktorej sa zmeria glykémia.
Ďalším spôsobom je laboratórna analýza žilovej krvi odobranej v ambulancii.
Okrem klasických glukomerov existujú aj kontinuálne glukózové monitory, čo sú zriadenia skladajúce sa z malého senzora umiestneného pod kožou, ktorý meria glykémiu v medzibunkovom priestore. Údaje sú následne bezdrôtovo prenesené do samostatného zariadenia alebo zariadenia prepojeného s inzulínovou pumpou. Kontinuálny glukózový monitor teda umožňuje meranie glykémie nepretržite počas celého dňa v intervaloch niekoľkých minút. Sú vhodné pre pacientov s variabilnými hodnotami glykémie a pre pacientov, ktorí majú častokrát tieto hodnoty nízke.
Kedy je vhodné merať glykémiu?
Z hľadiska príjmu potravy je možné merať glykémiu nalačno a náhodne. Glykémia nalačno je založená na meraní po ôsmich hodinách hladovania. V prípade zdravých ľudí sa takto zmeraná glykémia pohybuje v rozmedzí 3,3 – 5,6 mmol/l.
Náhodným meraním glykémie dostaneme len orientačné hodnoty, s prihliadaním na možný príjem potravy v čase kratšom ako 2 hodiny pred vykonaním merania. Pre získanie optimálnych výsledkov je dôležité dodržať aspoň dvojhodinový časový odstup medzi jedlom a meraním. U zdravých jedincov sú výsledky náhodnej glykémie do 7,8 mmol/l.
Aké typy glukomerov poznáme?
- Kapilárne glukomery – založené na meraní glykémie z kvapky krvi z prsta aplikovanej na testovací prúžok.
- Laboratórne glukomery – poskytujú presnejšie výsledky, sú založené na meraní glykémie zo žilovej krvi.
- Kontinuálne glukózové monitory (CGM) – zabezpečujú nepretržité monitorovanie glukózy pomocou senzora umiestneného pod kožou, zvyčajne v oblasti brucha, ruky alebo stehna. Na rizikové hodnoty upozorňujú alarmom. Merajú hladinu glukózy v medzibunkovej tekutine v pravidelných intervaloch 2 – 5 minút.
- Flash glukózové monitory (FGM) – tieto sú podobné už spomínaným CGM glukomerom. Pozostávajú zo senzora so zabudovaným vysielačom a čítačky. Senzor sa zavádza pod kožu, zvyčajne v oblasti ramena, a glykémiu meria z medzibunkovej tekutiny každé 2 minúty. Pre zobrazenie nameraných hodnôt je potrebné priložiť čítačku alebo mobil k senzoru. Následne sa zobrazia hodnoty namerané za posledných 8 hodín.
- Existujú aj inteligentné glukomery, tzv, smart glukomery. Tie je možné prepojiť so smartfónom, v ktorom sa následne zobrazujú všetky namerané hodnoty.
V prípade glukomerov založených na meraní hladiny glukózy z medzibunkovej tekutiny je dôležité poznamenať, že táto hodnota môže oproti skutočnej hodnote glykémie zaostávať o 10 – 15 minút.
Ako na meranie cukru v krvi doma?
Hodnoty glykémie namerané doma sa od hodnôt nameraných u lekára môžu líšiť o približne 15 %. Môže za to technika merania. Zatiaľ čo u lekára sa na meranie využíva krv zo žily, meranie glukomerom v domácom prostredí využíva kapilárnu krv z prsta.
Pred použitím glukomera si vždy prečítajte informácie od výrobcu a návod na používanie. Vo všeobecnosti sa ale postupuje takto:
- Pri postupe je dôležité vedieť, aký typ glukomera máte. Pri niektorých sa najprv do glukomera vloží testovací prúžok, pri iných sa testovací prúžok vkladá do glukomera až po nanesení kvapky krvi. Nezabúdajte na to, že glukomer a testovací prúžok musia byť od rovnakého výrobcu.
- Ruky si umyte mydlom, prípadne dezinfikujte nealkoholovým roztokom, a miesto vpichu dôkladne osušte.
- Vpich uskutočnite pomocou lancety do bočnej strany prsta. Zvyčajne sa neodporúča meranie z ukazováka. K dispozícii sú aj odberové lancetové perá, na ktorých sa dá hrúbka vpichu nastaviť.
- Uistite sa, že máte odobranú dostatočne veľkú kvapku krvi, ktorú následne rovnomerne naneste na testovací prúžok. Prvú kvapku je potrebné utrieť a na meranie sa použije až druhá kvapka.
- Nameranú hodnotu odčítajte z displeja glukomera.
Aké sú normálne hodnoty cukru v krvi u zdravého človeka?
Fyziologické, a teda normálne hodnoty glykémie – cukru v krvi – sa u zdravého človeka líšia v závislosti od doby merania. Hodnoty u zdravého jedinca nalačno sa pohybujú od 3,3 do 5,6 mmol/l. Hodnoty 1 hodinu po oGTT (orálny glukózový tolerančný test) majú byť nižšie ako 11,0 mmol/l a 2 hodiny po oGTT majú byť nižšie ako 7,8 mmol/l.
- Princíp oGTT spočíva v odobraní vzorky krvi nalačno (po 8 – 14 hodinách hladovania) a následnom podaní glukózového roztoku s presným množstvom glukózy (75 g), v priebehu 5 - 10 minút. Krv sa opäť odoberie po 1 hodine a po 2 hodinách.
Prediabetes je stav charakterizovaný zvýšeným rizikom vzniku diabetes mellitus 2. typu (cukrovka). Ide teda o stav, pri ktorom sú hodnoty glykémie zvýšené, ale nie dostatočne na to, aby sa dalo hovoriť o diabete. Ukazovatele charakterizujúce tento stav sú glykémia nalačno, glykémia 2 hodiny po oGTT a koncentrácia HbA1C (glykovaný hemoglobín).
- Glykovaný hemoglobín – tzv. „dlhodobý cukor“ – predstavuje spojenie glukózy s bielkovinou – hemoglobínom, nachádzajúcom sa v červených krvinkách. Toto spojenie je nevratné a trvá, až kým sa daná krvinka nerozpadne. Jeho životnosť je približne 3 mesiace.
Na základe kritérií WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) sa prediabetes definuje nasledovne1:
- hraničná glykémia nalačno: 5,6 – 6,9 mmol/l,
- porušená glukózová tolerancia: glykémia po 2 hodinách počas oGTT v intervale 7,8 – 11,0 mmol/l,
- hraničné zvýšenie koncentrácie HbA1C (glykovaný hemoglobín): 5,7 – 6,4 %, čo zodpovedá 39 – 47 mmol/mol.
Čo je to hypoglykémia a aké sú jej možné príčiny?
Hypoglykémia predstavuje stav, kedy hodnoty hladiny cukru v krvi klesnú pod stanovenú normu, a teda pod 3,3 mmol/l. Dôvody, prečo môže dôjsť k tomuto stavu, sú rôzne.
- Vysoká dávka inzulínu/perorálnych antidiabetík v prípade pacientov s diagnostikovanou cukrovkou, resp. dávka podaná v nesprávnom čase v súvislosti s jedlom, čím dôjde k nadmernému poklesu cukru v krvi.
- Nedostatočný príjem potravy zabezpečujúcej prísun sacharidov.
- Nadmerná fyzická aktivita.
- Alkohol – ten môže znížiť produkciu glukózy, hlavne v prípade konzumácie nalačno.
- Hormonálna nerovnováha, poruchy pečene, nádor pankreasu.
- Lieky, hlavne v prípade pacientov užívajúcich antidiabetiká, pričom môže dochádzať k liekovým interakciám. Ide napríklad o betablokátory, využívané hlavne na zníženie krvného tlaku.
Čo je to hyperglykémia a aké sú jej možné príčiny?
Hyperglykémia je definovaná ako stav, kedy hodnoty glykémie stúpnu nad stanovenú hodnotu – nad 5,6 mmol/l nalačno alebo nad 7,8 mmol/l po jedle. Tento stav môže byť dočasný alebo trvalý, kedy hovoríme o cukrovke, ktorú je potrebné liečiť. Príčin môže byť niekoľko.
- Diabetes mellitus (cukrovka) a s ním súvisiaca nesprávna liečba alebo nesprávna diéta.
- Stres.
- Hormonálne zmeny, napríklad v tehotenstve môže dôjsť k rozvoju tzv. gestačného diabetu.
- Lieky, akými sú glukokortikoidy alebo diuretiká (využívané napríklad aj pri liečbe vysokého krvného tlaku).
Ako predchádzať komplikáciám súvisiacim so zmenou glykémie?
Príznaky zmeny hladiny cukru v krvi sú často nešpecifické. Za účelom predchádzania komplikáciám je dôležité pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok.
Typickými prejavmi zmeny hodnoty glukózy v krvi sú:
- nadmerná slabosť a únava,
- zmena farby kože,
- zmena chuti do jedla,
- zápach – v prípade hyperglykémie je typický acetónový zápach z úst alebo acetónový zápach moču,
- zmena správania – agresivita, dezorientácia.
V prípade týchto prejavov sa odporúča zmeranie glykémie ako u diabetika, tak u ľudí so zatiaľ nediagnostikovaným diabetom. V prípade, že glukomer nevlastníte, meranie glukózy ponúkajú aj viaceré lekárne.
Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.
Zdroje:
1. https://www.solen.sk/storage/file/article/63006e7a4a00c670e21aef60338d95d4.pdf