Zlé trávenie nie je problémom len nasledujúceho sviatočného obdobia. Často nás problémy s trávením zasiahnu po požití jedál, ktoré obvykle nekonzumujeme, na dovolenkách či pri požití pokazených potravín. Keďže tráviace šťavy nášho gastrointestinálneho traktu sú prispôsobené na rozklad potravy na základné makroživiny a mikroživiny, často si s tráviacim problémom telo poradí aj samo. Čo však v prípade, že sa tak nestane?
- Aké sú príznaky zlého trávenia?
- Aké sú možné príčiny zlého trávenia?
- Čo pomáha trávenie zlepšiť?
- Aké potraviny je vhodné konzumovať pri problémoch s trávením?
- Aké výživové doplnky je vhodné užívať pri zlom trávení?
- Čo pomôže potlačiť symptómy, ako plynatosť a nafukovanie?
- Aká je prevencia zlého trávenia?
Aké sú príznaky zlého trávenia?
Zlé trávenie (dyspepsia) je súbor príznakov, ktoré vznikajú z dôvodu poruchy v tráviacom trakte. Je sprevádzané pocitmi nepohodlia, prípadne bolesti a kŕčov v hornej alebo dolnej časti brucha. Objavuje sa počas jedla alebo po jedle. Samo osebe nejde o chorobu, ale o prejav nesprávnych stravovacích návykov alebo iných zdravotných problémov.
Medzi najčastejšie príznaky zlého trávenia patria:
- pocit plnosti žalúdka – pocit, že žalúdok je preplnený aj po zjedení malého množstva potravy (hovorovo ťažoba na žalúdku),
- pocit tlaku v tráviacej sústave – tlak alebo napätie v oblasti brucha spôsobené nahromadením vzduchu, nestrávenej potravy alebo zvýšené svalové napätie v tráviacej sústave,
- bolesť alebo kŕče v oblasti brucha – príležitostné alebo pravidelne sa opakujúce sťahy hladkých svalov v bruchu, ktoré vyvolávajú bolesť; často súvisia nielen s tráviacimi poruchami, ale aj so zápalmi a nadmernou tvorbou plynov,
- pálenie záhy – pálenie alebo bolesť za hrudnou kosťou spôsobené návratom (refluxom) žalúdočnej kyseliny zo žalúdka do pažeráka, pričom nepríjemnejšie je to po jedle alebo v ľahu,
- nevoľnosť – pocit na vracanie, často sprevádzaný nepríjemným pocitom na žalúdku, závratmi a slabosťou,
- vracanie – násilné vypudenie obsahu žalúdka cez ústa v reakcii na podráždenie žalúdka toxínom, infekciou, prípadne iným dráždivým prvkom,
- nadúvanie – pocit nafúknutia spôsobený nahromadením plynov v črevách, čo sa môže prejaviť aj vizuálne – zväčšením brucha,
- plynatosť – nadmerná tvorba plynov v tráviacom trakte, ktoré sa vylučujú cez konečník; ide pomerne o fyziologický jav, pokiaľ sa ale opakuje príliš často, môže byť príznakom tráviaceho problému,
- grganie – uvoľnenie nahromadeného vzduchu, ktorý bol prehltnutý počas jedenia, pitia alebo rozprávania zo žalúdka ústami; prejavuje sa zvukom.
Aké sú možné príčiny zlého trávenia?
Ako bolo spomenuté vyššie, príčiny zlého trávenia sú rôznorodé a väčšinou vznikajú z dôvodu konzumácie jedál, ktoré obvykle nejeme. Nie je to však vždy pravidlom, príčin je niekoľko:
- nevhodné stravovacie návyky – zahŕňajú najmä konzumáciu mastných jedál, ťažko stráviteľných jedál, morských plodov či celkové prejedanie sa,
- nedostatok pohybu – nedostatok pohybu spomaľuje prechod potravy, čo vedie k pocitom plnosti a nafukovania,
- stres, úzkosť a napätie – môžu za tzv. „stiahnutý žalúdok“, kedy zo psychických dôvodov človek nedokáže prijímať potravu, nepociťuje hlad a môžu sa u neho vyskytnúť príznaky, ako nevoľnosť, vracanie a pod.,
- potravinové intolerancie a alergie – laktózová intolerancia alebo intolerancia lepku sú častými príčinami problémov s trávením,
- celiakia – autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo reaguje abnormálne na lepok (glutén), nachádzajúci sa v obilninách, ako pšenica, jačmeň a raž; medzi časté príznaky patria bolesti brucha, nafukovanie, hnačka či zápcha,
- fajčenie – nikotín zužuje cievy (čím znižuje prívod krvi do žalúdka), podporuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny (čím vyvoláva pálenie záhy a reflux) a znižuje tonus – napätie pažerákového zvierača (opäť tým vyvoláva pálenie záhy a reflux),
- nadmerný príjem alkoholu – alkohol narúša ochrannú vrstvu žalúdočnej sliznice a môže vyvolať jej zápal, spomaľuje pohyb potravy v tráviacom trakte, zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny a má negatívny vplyv na črevnú mikrobiotu,
- nadmerný príjem kofeínu – kofeín zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, urýchľuje prechod potravy črevom a pri nadmernom množstve môže dráždiť žalúdok,
- ochorenia tráviaceho traktu – príznaky spojené so zlým trávením sa môžu vyskytnúť pri GERD (gastroezofageálny reflux), gastritíde (zápal žalúdka), žalúdočných vredoch, syndróme dráždivého čreva, žlčníkových kameňov a pod.,
- nedostatok tráviacich enzýmov – nedostatok tráviacich enzýmov má za následok zlé natrávenie potravy, čím sa potrava pomalšie dostáva cez celý tráviaci trakt a vyvoláva tak pocity plnosti,
- nedostatok žlčových kyselín.
Na tráviaci trakt môžu dráždivo pôsobiť aj mnohé lieky:
- nesteroidné protizápalové lieky, ako ibuprofén, naproxén (dráždia žalúdočnú sliznicu),
- kortikosteroidy (dráždia žalúdočnú sliznicu),
- antibiotiká, ako amoxicilín, doxycyklín a klaritromycín (narúšajú rovnováhu črevnej mikrobioty),
- metformín používaný na cukrovku II. typu na začiatku liečby môže vyvolávať hnačky, nevoľnosť, nadúvanie a pod.,
- laxatíva (preháňadlá) – liečivá používané na liečbu zápchy, ako bisakodyl, laktulóza (vyvolávajú hnačku, kŕče),
- antihypertenzíva – liečivá používané na terapiu vysokého krvného tlaku, ako amlodipín (môžu spomaľovať pohyb čriev),
- antidepresíva – napr. sertralín, tricyklické antidepresíva (môžu spôsobovať hnačku, zápchu, nevoľnosť),
- preparáty železa často vyvolávajú zápchu, nevoľnosť a bolesť žalúdka, najmä anorganické formy (síran železnatý),
- liečivá používané pri terapii osteoporózy, ako alendronát a risedronát (môžu vyvolávať pálenie záhy),
- chemoterapeutiká (môžu vyvolávať nevoľnosť, vracanie, hnačku a všeobecne oslabovať črevnú stenu).
Čo pomáha trávenie zlepšiť?
Pokiaľ chceme docieliť zlepšenie trávenia a udržať si zdravé črevá, je vhodné potravu prijímať v menších porciách viackrát do dňa, aby mal tráviaci trakt dostatok enzýmov na jej spracovanie. Medzi jedlami by sme mali prijímať dostatočné množstvo vody alebo nesladeného čaju, čím dokážeme telo dostatočne hydratovať a zároveň zabezpečiť zmäkčenie potravy a uľahčiť trávenie. Pre udržanie zdravých čriev je potrebný aj pohyb, ktorý sa významnou mierou podieľa na prechode potravou tráviacim traktom a vďaka pohybu môžeme predchádzať spomaleniu črevnej peristaltiky. Eliminácia stresu a dostatočný relax sa podieľajú na pravidelnom a dostatočnom príjme živín, vďaka čomu udržiavame náš tráviaci trakt zdravý a aktívny.
Aké potraviny je vhodné konzumovať pri problémoch s trávením?
Ak pociťujeme problémy s trávením, mali by sme najprv zvoliť režimové opatrenia, ktoré zahŕňajú úpravu stravy a zaradenie prospešných potravín do každodennej rutiny. Výživové doplnky a následne lieky sú až druhou a treťou voľbou pri problémoch s trávením.
Medzi potraviny prospešné pre zdravie tráviaceho traktu patria:
- potraviny s dostatkom vlákniny a zložitých sacharidov, ako ovsené vločky, ryža, uvarené zemiaky, zlepšujú pohyb čriev, podporujú pravidelné vyprázdňovanie, upokojujú črevá a sú ľahko stráviteľné a šetrné k žalúdku,
- banány – podporujú trávenie a zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie, sú ľahko stráviteľné a vďaka obsahu pektínov podporujú normálnu konzistenciu stolice,
- dusená mrkva, cuketa, prípadne brokolica sú šetrné a ľahké na žalúdok, podporujú črevnú peristaltiku a zdravú mikrobiotu tráviaceho traktu,
- fermentované produkty s obsahom prospešných baktérií mliečneho kvasenia (kefír, jogurty s probiotikami) podporujú rovnováhu črevnej mikrobioty, posilňujú slizničnú črevnú bariéru a obsahujú enzýmy, vďaka ktorým dokážu niektorí ľudia s laktózovou intoleranciou tráviť mliečne produkty (je to individuálne),
- bylinky, ako mäta, rumanček, fenikel, pôsobia na tráviaci trakt upokojujúco, pomáhajú pri kŕčoch, nadúvaní, plynatosti, pôsobia protizápalovo,
- chudé mäso (kuracie, morčacie) obsahuje vysoko kvalitné a zároveň ľahko stráviteľné bielkoviny bez zbytočného tuku.
Aké výživové doplnky je vhodné užívať pri zlom trávení?
Po úprave režimových opatrení vieme tráveniu pomôcť aj použitím výživových doplnkov. Medzi najčastejšie používané a najefektívnejšie patria:
- probiotiká podporujú črevnú mikrobiotu a pomáhajú obnoviť rovnováhu prospešných baktérií v črevách (patria sem najmä laktobacily a bifidobaktérie), zmierňujú príznaky zlého trávenia (hnačka, zápcha, plynatosť, nadúvanie) a podporujú črevnú imunitu,
- tráviace enzýmy (amyláza, lipáza a proteáza) sa podieľajú na rozklade potravy na základné makroživiny, ktoré telo dokáže dostatočne vstrebať, zmierňujú príznaky zlého trávenia (hnačka, plynatosť a nadúvanie), podporujú predchádzanie problémom s nedostatočným vstrebávaním živín,
- doplnky s vlákninou podporujú črevnú pasáž, absorbujú vodu a zmäkčujú stolicu, slúžia ako prebiotikum („potrava pre baktérie“), pomáhajú predchádzať hnačke a zápche a znižujú pocit hladu, čím dokážu efektívne brániť prejedaniu sa,
- vitamíny skupiny B podporujú tvorbu tráviacich enzýmov a metabolizmus živín, zlepšujú zdravie čriev (ich nedostatok vedie k tráviacim ťažkostiam), podporujú črevnú peristaltiku, pôsobia preventívne na zápaly v tráviacom trakte, čím zmierňujú podráždenie jeho sliznice.
Čo pomôže potlačiť symptómy, ako plynatosť a nafukovanie?
Plynatosť a nafukovanie môže byť spôsobené hromadením plynov v črevách, nadmerným prehĺtaním vzduchu pri pahltnom jedení, zlým trávením, poruchou črevnej mikrobioty, atď. Zaraďujeme ich k pomerne k bežným tráviacim ťažkostiam. Existuje niekoľko spôsobov, vďaka ktorým dokážeme tieto príznaky zmierniť alebo dokonca úplne potlačiť:
- pomalé jedenie a dôkladné prežúvanie, čím sa vyhnete prehĺtaniu vzduchu, ako je to pri rýchlom jedení,
- obmedzenie potravín spôsobujúcich plynatosť (strukoviny, brokolica a karfiol, cesnak a cibuľa, sýtené nápoje a pod.) – tieto potraviny podporujú tvorbu plynov, preto je potrebné pri problémoch s plynatosťou a nafukovaním vyhnúť sa im,
- užívanie výživových doplnkov s obsahom probiotík (znižujú nadmernú tvorbu plynu v čreve nežiaducimi baktériami), tráviacich enzýmov, laktázy (enzým, ktorý štiepi laktózu; pri intolerancii laktózy je problémom zvýšená plynatosť a nafukovanie),
- zaradenie prírodných karminatív (liečiv znižujúcich plynatosť) do jedálnička, napr. v podobe čaju (fenikel, rumanček, mäta, zázvor...),
- dostatočná hydratácia znižuje riziko zápchy, ktorá je úzko spojená s plynatosťou a nafukovaním,
- masáž brucha – jemná masáž v smere hodinových ručičiek pomáha aktivovať črevá, a tým uvoľniť plyny,
- pohyb – je jedno, či ide o chôdzu, beh, cvičenie v posilňovni, dôležité je sa pravidelne hýbať; úľavovou môže byť pozícia v joge nazývaná „Pawanmuktasana“ alebo „vetry uvoľňujúca pozícia“, ktorá znižuje napätie v črevách,
- relaxácia a hlboké dýchanie či meditácia môžu pomôcť pri uvoľnení plynov z tráviaceho traktu.
V prípade, že vyššie spomenuté body nezaberajú alebo ich nie je možné vykonať, sú k dispozícii aj lieky. Okrem aktívneho uhlia, ktoré pomáha okrem toxínov absorbovať aj plyny, je osvedčeným liečivom na znižovanie pocitu nafúknutia a plynatosti liečivo simetikón.
- Simetikón zaraďujeme k antiflatulenciám, teda liečivám proti nadúvaniu. Nepôsobí na redukciu aktuálnej produkcie plynu, len na už vytvorený črevný plyn a to tak, že v čreve spája malé bubliny do väčších, vďaka čomu dokáže vzduch rýchlejšie prejsť tráviacim traktom. Okrem plynatosti, nadúvania a grgania, je možné použiť ho aj pri pocite plnosti brucha, tlaku a napätí v črevách alebo ako súčasť prípravy na vyšetrenie u gastroenterológa (sono alebo RTG). Dostupný je vo viacerých liekových formách – kvapky, tablety, kapsuly – pričom je vhodný už od novorodeneckého veku, rozdiely sú len v dávke (od 20 do 640 mg denne).
Aká je prevencia zlého trávenia?
- Dodržiavajte pravidelnú stravu v menších porciách a vyhnite sa prejedaniu sa.
- Dbajte o pestrú a vyváženú stravu s dostatkom vlákniny a dodržiavajte pitný režim.
- Podporujte aktívny životný štýl s dostatkom pohybu.
- Vyvarujte sa stresu, napätiu, úzkosti a inej nadmernej psychickej záťaži.
- Obmedzte fajčenie, alkohol a nadmerný príjem kofeínu.
Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.