Späť na Rady lekárnika

Zistite, čo spôsobuje otravu jedlom, a kedy už radšej vyhľadať lekára

9 min.
Zistite, čo spôsobuje otravu jedlom, a kedy už radšej vyhľadať lekára

Horúce letné mesiace, dovolenky či iné plány plné zážitkov sa nepochybne spájajú s dobrým jedlom. Stalo sa vám už niekedy, že ste sa necítili dobre po konzumovaní nejakého jedla? Dali ste si jadranskú zmrzlinu zo stánku a teraz sa neviete pohnúť zo záchoda? Nedbáte na dôslednú hygienu potravín a ich správnu úpravu? Ak ste si na niektorú otázku odpovedali slovom áno, asi už tušíte, ako taká otrava jedlom vyzerá. Poďme sa spoločne na to pozrieť.

  1. Čo je otrava jedlom a prečo k nej dochádza?
  2. Ako sa otrava jedlom prejavuje?
  3. Liečba v prípade otravy jedlom
  4. Kedy vyhľadať lekára?
  5. Ako nenakaziť ostatných pri otrave jedlom?
  6. Ako predísť otrave jedlom?

Čo je otrava jedlom a prečo k nej dochádza?

Otrava jedlom nie je naozajstnou otravou. Nazýva sa tak stav, keď človek skonzumuje jedlo nakazené mikroorganizmami, ktoré spôsobujú infekciu. Jedlo môže byť kontaminované, ak:

  • nie je dostatočne tepelne upravené,
  • nie je správne skladované (mimo chladničky/mrazničky),
  • s ním manipuloval človek bez dodržania hygienických zásad,
  • s ním manipuloval človek trpiaci ochorením,
  • sa konzumuje aj po dátume spotreby.

Väčšinou sa jedná o baktérie z rodu Campylobacter, Salmonella, EscherichiaListeria alebo vírusy, ako norovírus.

Campylobacter spôsobuje hnačkové infekcie počas celého roka. Najčastejšie k nim dochádza nesprávnou manipuláciou a prípravou surového kuracieho mäsa. Nájdeme ho aj v kuracej pečeni, nepasterizovaných mliečnych produktoch a znečistenej vode. Náchylní sú najmä ľudia nad 65 rokov a malé deti, ktoré nemajú dokonale vyvinutý imunitný systém, a môžu pociťovať väčšie komplikácie, vrátane potrebnej hospitalizácie.

Salmonella je známym patogénom, strašiaca najmä v zmrzlinách počas celého leta. Má rýchly nástup príznakov infekcie – do 12 až 72 hodín. Dobre sa jej darí najmä v nedostatočne uvarenej hydine, surovom mäse, surových vajíčkach, nepasterizovaných mliečnych produktoch a surových jedlách pre domácich miláčikov. Mali by ste sa preto vyhýbať napríklad zmrzlinám, ktoré obsahujú surové vajíčka, a nekonzumovať vajíčka „na mäkko“.

Escherichia Coli (E.Coli) je baktéria, ktorá sa nachádza v črevnej mikroflóre 90 % populácie. Patrí medzi prvú vlnu baktérií, ktoré osídlia naše črevo po narodení. Okrem iného pomáha tvoriť vitamín K, dôležitý pre zrážanlivosť krvi. Niektoré varianty E.Coli sú schopné produkovať Shiga toxín, tzv. Shiga toxín produkujúce E.Coli (STEC). Môžu sa nachádzať v surovom a nedostatočne uvarenom mäse, na neumytej zelenine a šalátoch, v nepasterizovaných mliečnych produktoch a kontaminovanej vode. Šíri sa aj kontaktom so špinavými rukami infikovanej osoby po použití toalety.

Listeria monocytogenes spôsobuje zriedkavé ochorenie listeriózu. Nachádza sa najmä v chladených predpripravených jedlách, ako vopred uvarené nakrájané mäsá, šunky, sendviče, šaláty a bagety, paštéty, údené ryby a plesňové syry. Listerióza je nebezpečná najmä pre tehotné ženy, seniorov a pacientov s oslabenou imunitou. Špecifická je jej inkubačná doba až 70 dní, preto je ťažké určiť pôvod nákazy.

Norovírus je vysoko infekčný vírus prenášajúci sa kontaktom z osoby na osobu. Takáto viróza trvá krátko, väčšinou 1 až 2 dni. Šíri sa v kolektívoch v školách, škôlkach alebo domovoch pre seniorov. Dôležitou prevenciou je častá hygiena rúk a dôkladné umytie šalátových listov, zeleniny a bobuľového ovocia pod tečúcou vodou.

Ako sa otrava jedlom prejavuje?

  • Nevoľnosť,
  • vracanie,
  • hnačka s prítomnosťou krvi alebo hlienu,
  • žalúdočné kŕče a bolesti brucha,
  • celková slabosť a únava,
  • nechutenstvo,
  • horúčka,
  • bolesť svalov.

Príznaky sa dostavia do 1 až 2 dní od konzumácie kontaminovaného jedla. Môžu sa prejaviť aj skôr, niekedy do pár hodín. Príznaky by mali odznieť v priebehu jedného týždňa.

Shiga toxín z E.Coli postihuje nielen črevo, ale aj obličky a centrálny nervový systém. Baktéria sa naviaže na črevnú stenu, ktorá produkovaný toxín absorbuje. Následne vplyvom toxínu vzniká zápal, bunky sa rozpadajú a zomierajú, ako aj červené krvinky, ktoré sa zničia. Preto okrem vyššie uvedených príznakov sa pacientov stav môže zhoršiť, v dôsledku vzniku hemolyticko-uremického syndrómu, ktorý vedie až k zlyhaniu obličiek.

Listerióza sa prejavuje ako obyčajná chrípka – horúčka, celková slabosť, bolesť šije, vracanie a hnačka. Tehotné ženy príznaky pociťujú, avšak dopad tohto ochorenia býva vážnejší práve na bábätko.

Liečba v prípade otravy jedlom

Oddychujte. Otrava jedlom trvá krátko, preto ju treba pomocou šetriaceho režimu poriadne doliečiť.

Nezabudnite pravidelne dopĺňať tekutiny, aby ste predišli dehydratácii. Hnačkou sa veľa vody z vášho tela vylúči. Tekutiny by sa mali podávať v malých množstvách, teda po dúškoch, a určite nie nárazovo. Na doplnenie tekutín a potrebných minerálov sú vhodné rehydratačné roztoky, ako napríklad Fluidex, Kulíšek, Enhydrol. Ak dôjde k dehydratácii organizmu vyžadujúcej hospitalizáciu, chýbajúce nutrienty sa doplnia pomocou infúznych roztokov.

BioGaia ProTectis Plus

7 vrecúšok s práškom na prípravu perorálneho rehydratačného roztoku
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
10,59 €

Vitabalans Fluid Balans

20 vrecúšok s práškom na prípravu rehydratačného roztoku
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
9,69 €

GENERICA Fluidex

20 šumivých tabliet
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
4,39 €

Enhydrol

10 vrecúšok s práškom na prípravu rehydratačného roztoku
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
5,39 €

Enhydrol Forte

10 vrecúšok s práškom na prípravu rehydratačného roztoku
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
5,39 €

Kulíšek

10x6,8 g vrecúšok s práškom na prípravu rehydratačného roztoku
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
5,89 €

Kulíšek Forte

10x6,8 g vrecúšok s práškom na prípravu rehydratačného roztoku
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
5,89 €

Zvoľte šetrnú stravu v podobe vývaru, suchárov, neochutených sušienok, banánov a ryže, dokiaľ sa nebudete cítiť lepšie. Nízkotučné nemliečne ľahko stráviteľné jedlá sú správnou voľbou. Nekonzumujte alkohol, kávu, sýtené nápoje, korenené a mastné jedlá. Váš stav sa iba zhorší. Ak je prítomné vracanie, počkajte so stravou, až dokým sa vám nepolepší a vracanie ustane. Počas doby vracania je najlepšie stravu obmedziť a dopĺňať riadne tekutiny.

Lekár na základe výsledkov krvných testov či analýze stolice predpíše liečbu antibiotikami, pri ktorej sa odporúča aj užívanie probiotík na obnovenie rovnováhy črevnej mikroflóry. Probiotiká sa odporúča užívať aj po skončení liečby antibiotikami a odznení príznakov. Ak probiotiká užívate súčasne počas liečby antibiotikami, vždy dodržujte odstup 2 – 4 hodiny po užití antibiotík.

Na zastavenie hnačky sa odporúčajú tzv. črevné absorbenciá, ako diosmektit alebo čierne uhlie, ktoré na seba viažu škodlivé látky vrátane toxínov, ktoré sa potom do tela nevstrebávajú, ale vylúčia sa stolicou. Zároveň ochraňujú a posilňujú črevnú sliznicu po jej narušení baktériami a vírusmi. Dôležité je myslieť na to, že tieto liečivá vedia ovplyvniť svojou veľkou adsorbčnou schopnosťou aj vstrebávanie iných liekov. Podávajte ich teda s časovým odstupom minimálne dve hodiny od seba.

Aktuálne nedostupný
3,79 €
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
3,09 €

SmectaGo

12 vrecúšok s perorálnou suspenziou
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
6,49 €

Smecta

10 vrecúšok s práškom na prípravu suspenzie
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
5,39 €

Pri akútnej hnačke je vhodný aj Tasectan. Ide o komplex želatíny a kyseliny trieslovej, ktorý vytvára film chrániaci zapálenú črevnú stenu, čím sa znižuje frekvencia a trvanie hnačky. 

Tasectan Kids Duo 250 mg

12 vrecúšok s práškom
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
13,09 €

Tasectan Kids 250 mg

10 vrecúšok s práškom
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
7,89 €
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
7,89 €
Aktuálne nedostupný
10,49 €

V liečbe hnačky majú veľký význam aj:

  • nepatogénna (nie je škodlivá) kvasinka Saccharomyces boulardii, ktorá zvyšuje populáciu bifidobaktérií a laktobacilov v čreve, a zároveň znižuje počet patogénnych (škodlivých) mikroorganizmov, 
  • tzv. eubiotiká (Hylak kvapky) – s obsahom unikátneho komplexu metabolitov telu prospešných baktérií – tie prispievajú k obnove črevnej mikroflóry.

Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
8,79 €

Yomogi 250 mg

20 kapsúl
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
9,49 €

Hylak Forte

100 ml perorálne kvapky
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
8,49 €

Enterol 250 mg

10 vrecúšok s práškom na perorálnu suspenziu
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
7,09 €

Enterol 250 mg

10 kapsúl
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
7,09 €

Biopron Forte

40 kapsúl (30+10 zadarmo)
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
13,59 €

Na liečbu horúčky v súvislosti s otravou jedla je ideálne použiť lieky s obsahom paracetamolu (Panadol, Paralen). Často využívaný ibuprofén totiž nie je vhodný v prípade hroziacej dehydratácie. Pri opakovanom vracaní je možné podať na zníženie horúčky čapíky ako deťom, tak dospelým.

Kedy vyhľadať lekára?

Odbornú pomoc lekára vyhľadajte, ak:

  • vyvraciate všetko, čo sa snažíte skonzumovať (hlavne nápoje),
  • sa príznaky hnačky nezlepšujú ani po 48 hodinách liečby,
  • ste tehotná,
  • sa jedná o malé deti a seniorov,
  • trpíte dlhodobými ochoreniami, ako syndróm dráždivého čreva (IBD), cukrovka alebo ochorenie obličiek,
  • máte oslabený imunitný systém v dôsledku HIV, užívania liekov alebo liečby rakoviny.

Odbornú pomoc lekára treba vyhľadať ihneď, ak máte závažné príznaky, ako:

  • krv v stolici alebo v zvratkoch,
  • horúčka,
  • silné bolesti brucha vrátane kŕčov,
  • príznaky dehydratácie, ako vpadnuté oči, zmätenosť, zvýšený tep, znížená tvorba alebo žiadne vylučovanie moču...

Ako nenakaziť ostatných pri otrave jedlom?

  • Snažte sa obmedziť kontakt s ľuďmi náchylnými na ochorenia na minimum, napr. malé deti a seniorov.
  • Často si umývajte ruky s mydlom a teplou vodou, využívajte dezinfekčné spreje a gély na ruky.
  • Taktiež po dotyku s toaletou, vodnými kohútikmi, splachovacími tlačidlami a kľučkami tieto povrchy dezinfikujte.
  • Nepoužívajte cudzie uteráky.
  • Perte bielizeň infikovanej osoby na programe s najvyššou možnou teplotou, ktorú baktérie ťažko znášajú. Využiť môžete aj dezinfekčné prísady do prania, ako napr. Sanytol.

Sanytol Dezinfekčný gél na ruky

1000 ml antibakteriálny gél na ruky
Aktuálne nedostupný
11,49 €
Aktuálne nedostupný
2,79 €
Na sklade >10ks
Môžete mať 10.9.2024
2,99 €

Dettol Antibakteriálny gél na ruky

50 ml dezinfekčný gél na ruky
Aktuálne nedostupný
2,69 €

Virusept Gél na ruky

125 ml čistiaci gél na ruky
Na sklade 5 kusov
Môžete mať 10.9.2024
4,79 €

Sanytol Dezinfekcia Na prádlo

500 ml dezinfekčný prípravok na prádlo a do práčky
Aktuálne nedostupný
3,79 €

Sanytol Dezinfekcia Univerzálne čistiace utierky

36 jednorazových obrúskov eukalyptus
Aktuálne nedostupný
3,79 €
Aktuálne nedostupný
4,79 €
Na sklade 7 kusov
Môžete mať 10.9.2024
4,79 €

Ako predísť otrave jedlom?

Podľa oddielu vlády v Škótsku zaoberajúcej sa potravinovými normami (Food Safety Scotland - FSS) treba na to, aby sme predišli otrave jedlom, dodržiavať pri manipulácii so surovým kuracím mäsom či inými rizikovými potravinami pravidlo „4C“:

  • Chilling (chladenie)
  • Cleaning (umývanie rúk)
  • avoid Cross contamination (zabránenie skríženej kontaminácii)
  • Cooking (varenie)

Mäso rozmrazujte v uzavretej miske v chladničke mimo iných varených jedál. Vhodná je posledná priehradka, kde šťava z mäsa nekvapne na iné potraviny. Vždy skontrolujte, či je mäso riadne rozmrazené pred varením.

Nezabudnite si umyť ruky mydlom a teplou vodou vždy po manipulácii so surovým kuracím mäsom, ako aj nože, podložky a povrchy, ktoré prišli do kontaktu s mäsom. Na dezinfekciu povrchov môžete použiť rôzne dezinfekčné spreje na kuchynské dosky a pod.

Nikdy neumývajte surové kuracie mäso. Pri umývaní sa presunú baktérie z mäsa do drezu a na okolité povrchy. Vyhraďte si jednu podložku, na ktorej budete krájať iba mäso a na inej krájajte suroviny, ktoré netreba tepelne spracovať. Ak náhodou dve podložky nemáte, vždy po manipulácii s mäsom ju dôkladne umyte saponátom a veľkým prúdom teplej vody pred použitím na iné účely.

Kuracie mäso by ste mali variť až do bledej bielej farby, bez náznaku ružovej, a šťava z neho by mala byť číra. Za použitia termometra na varenie zistite teplotu mäsa – najhrubšia časť mäsa by mala mať 75 °C. Dostatočne uvarené mäso je zárukou, že baktérie boli zneškodnené.

Vajíčka skladujte na chladnom suchom mieste, najlepšie v chladničke. Dátum spotreby vajíčok nie je viac ako 28 dní po tom, ako boli znesené. Sledujte preto ich dátum spotreby, pretože po jeho uplynutí za prítomnosti Salmonelly sa baktéria môže rozmnožiť a po spracovaní vás nakaziť. Odporúča sa vajíčka skonzumovať hneď po ich príprave, najneskôr do dvoch dní skladovania uvarených vajíčok v chladničke.

Zeleninu a ovocie dôkladne umývajte pred ich konzumáciou.

Aby ste predišli listerióze, konzumujte kupované, vopred pripravené jedlá len pred vypršaním dátumu spotreby. Nenechávajte takéto jedlá mimo chladničky a vždy dodržiavajte odporúčanie na obale, napr. „po otvorení skonzumujte do dvoch dní.“ Pri spracovávaní mrazených jedál sa držte odporúčaného postupu od výrobcu na obale.

Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Zdroje:                                           

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7523338/

https://www.foodstandards.gov.scot/consumers/food-safety/foodborne-illness

5 tipov na boj s nevoľnosťou
Mohlo by vás zaujímať
5 tipov na boj s nevoľnosťou
Nezabudnite na dôležité veci do pôrodnice. Tu nájdete zoznam.
Nezabudnite na dôležité veci do pôrodnice. Tu nájdete zoznam.
Termín pôrodu sa pomaly blíži, a tak nastáva čas pripraviť si všetko potrebné. Ako sa efektívne zbaliť, na čo nezabudnúť a čo vám bude v kufri len zaberať miesto? Prečítajte si článok napísaný na základe informácií z webových stránok viacerých pôrodníc, ale aj skúseností rôznych mamičiek.
5 min.
Čítať viac
 Viete, ako liečiť svrab?
Viete, ako liečiť svrab?
Svrab je veľmi nepríjemné kožné ochorenie, ktoré môže postihnúť naozaj kohokoľvek, bez ohľadu na jeho hygienický štandard či sociálno-ekonomický status. Dokáže sa medzi ľuďmi veľmi rýchlo šíriť a neraz vie spôsobiť veľké nepríjemnosti vo forme epidémií. Nevyhýba sa ani našim končinám. V tomto článku sa dozviete, ako s týmto ochorením bojovať, na čo si dať pri jeho liečbe pozor a ako sa mu vyhýbať.
8 min.
Čítať viac