Ako si poradiť s príznakmi histamínovej intolerancie? Čo pomôže rýchlo a efektívne príznaky zvládnuť
Histamín je jedna z mnohých chemických zlúčenín, ktorá je tvorená naším telom. Radí sa do skupiny tzv. biogénnych amínov a okrem toho, že je produkovaný našimi bunkami, dostáva sa do nášho tela aj z vonkajších zdrojov – z potravy a nápojov. Hoci má histamín v našom tele mnoho dôležitých úloh, niekedy môže spôsobovať aj nepríjemné stavy.
- Význam histamínu v našom tele
- Čo je to histamínová intolerancia?
- Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?
- Prečo histamínová intolerancia vzniká?
- Čo sú to antihistaminiká a ako fungujú?
- Ktoré potraviny sú pri histamínovej intolerancii nevhodné?
- Aký jedálniček zvoliť pri histamínovej intolerancii?
- Ako sa naučiť s histamínovou intoleranciu dlhodobo žiť?
- Aké výživové doplnky môžu pomôcť pri zvládaní histamínovej intolerancie?
- Čo robiť, keď sa objavia prvé príznaky histamínovej intolerancie?
- Ako na prvú pomoc pri histamínovej intolerancii?
Význam histamínu v našom tele
Histamín zohráva dôležitú úlohu pri alergických reakciách. Je produkovaný našimi bunkami a napomáha nášmu imunitnému systému reagovať na rôzne „spúšťače“ – tzv. alergény. Práve histamín je zodpovedný za alergické prejavy, ako sú napríklad – opuchnuté a svrbiace oči, kýchanie, začervenané vyrážky na tele alebo svrbenie pokožky. V niektorých prípadoch však histamín môže spôsobovať až život ohrozujúce stavy – opuch jazyka či dýchacích ciest môže viesť k problémom s dýchaním a dusením sa.
Histamín sa však zúčastňuje aj na ďalších funkciách v našom tele. Uplatňuje sa napríklad v našom tráviacom systéme či v mozgu.
Histamín sa nachádza v celom našom tele, avšak jeho najvyššie koncentrácie sú v pľúcach – kde napomáha v boji proti alergénom, v bielych krvinkách a v imunitných bunkách, ktoré sa podieľajú na zápalových reakciách.
Ako sme už spomínali, histamín sa uplatňuje pri alergických reakciách, ale napríklad aj pri zraneniach. Histamín je zodpovedný aj za – reakciu na bolesť pri poranení, rozšírenie ciev a zvýšenie prietoku krvi v určitej oblasti tela, bronchokonstrikciu – zúženie dýchacích ciest, tvorbu hlienu v dýchacích cestách a zvyšovanie produkcie žalúdočnej kyseliny.
Čo je to histamínová intolerancia?
Pojem histamínová intolerancia označuje stav, kedy sa v ľudskom tele hromadí nadmerné množstvo histamínu. Toto nadmerné hromadenie následne súvisí s množstvom príznakov, ktoré zhoršujú kvalitu života daného človeka.
Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?
- Pri vysokých hladinách histamínu v našom tele sa môžu objaviť – gastrointestinálne príznaky, ako sú bolesti brucha, pocit plnosti, hnačka, zápcha či nadúvanie.
- Medzi ďalšie patria kožné príznaky – svrbenie či žihľavka, ale aj iné – napr. ťažkosti s dýchaním, upchatý nos, ale aj únava, migréna, úzkosť či závraty.
- Nadmerné množstvá histamínu ovplyvňujú aj srdcový tep či menštruačný cyklus žien.
- Histamín dokonca prispieva aj k rozvoju vysokého krvného tlaku.
Prečo histamínová intolerancia vzniká?
Ako sme už opísali vyššie – histamín patrí medzi látky telu prirodzené. Tak prečo potom u niektorých ľudí dochádza k hromadeniu histamínu v tele a trpia tzv. histamínovou intoleranciou?
Histamínová intolerancia sa radí medzi tzv. potravinové intolerancie a vzniká, keď naše telo nedokáže odbúravať prijatý histamín – a tak dochádza k jeho hromadeniu. Najčastejším dôvodom pritom býva nedostatok alebo nefunkčnosť enzýmu – tzv. diaminooxidázy (DAO). Práve tento enzým je zodpovedný za rozkladanie histamínu. DAO je tráviaci enzým, ktorý je produkovaný našimi obličkami, týmusom (tzv. detská žľaza) a črevnou výstelkou nášho tráviaceho traktu. Diaminooxidáza je zodpovedná za udržiavanie zdravých hladín histamínu v našom tele.
Dôvodov, prečo dochádza k nefunkčnosti či nedostatku DAO, môže byť viacero – genetické príčiny, kedy je geneticky zapríčinená nižšia tvorba DAO, lieky (napr. s obsahom kyseliny acetylsalicylovej, na krvný tlak či depresiu, ktoré majú vplyv na tvorbu DAO), zápalové ochorenia tráviaceho traktu (napr. Crohnova choroba), potrava s vysokým obsahom histamínu či napríklad aj premnoženie baktérií v tráviacom trakte, ktoré produkujú histamín. K rozvoju histamínovej intolerancie prispieva však aj nezdravá životospráva a s ňou spojené nesprávne stravovanie či nadmerný stres.
Čo sú to antihistaminiká a ako fungujú?
Antihistaminiká sú lieky, ktoré bránia histamínu v tele viazať sa na špeciálne receptory na bunkách a tým bránia aj rozvoju alergických prejavov. Z tohto mechanizmu účinku vyplýva, že antihistaminiká nemajú vplyv na množstvo histamínu v našom tele, iba dokážu zastaviť jeho prejavy. Preto nie sú najlepšou voľbou pri histamínovej intolerancii, kedy dochádza k nadmernému hromadeniu histamínu v tele. Antihistaminiká sa používajú pri liečbe prejavov alergických reakcií alebo astmy, ktoré sú výsledkom nadmernej imunitnej odpovede nášho organizmu. V niektorých prípadoch môžu antihistaminiká pomôcť zmierniť symptómy HIT, ako napr. svrbenie, žihľavku a iné prejavy, ale neodstraňujú základnú príčinu.
Antihistamininká sa delia do troch základných kategórií – tzv. prvej, druhej a tretej generácie. Všetky antihistaminiká prvej generácie majú ešte jeden nežiaduci účinok – utlmujú. Po ich užití sa človek môže cítiť unavene, ospalo a má znížené reflexy. Preto sa najčastejšie užívajú večer pred spaním. Ak sa užívajú aj počas dňa, odporúča sa nešoférovať a nevykonávať činnosti, pri ktorých je potrebná zvýšená pozornosť.
Ktoré potraviny sú pri histamínovej intolerancii nevhodné?
Histamínová intolerancia prináša so sebou mnoho obmedzení. Zoznam potravín a nápojov, ktoré nie sú vhodné pri histamínovej intolerancii, je dosť rozsiahly, avšak každý človek je individuálny. Preto by si mal každý odpozorovať, ktoré potraviny a v akom množstve mu spôsobujú ťažkosti.
Vo všeobecnosti sa však neodporúča konzumovať – bravčové mäso, strukoviny, ako je napr. fazuľa či arašidy, čokoládu, citrusové plody, banány, jahody, papáju, paradajky, špenát, orechy – najmä vlašské a kešu, konzervované potraviny, údeniny, ako sú salámy, klobásy, šunky, nakladanú a fermentovanú zeleninu (napr. kyslú kapustu, kimchi, zavárané uhorky), fermentované nápoje, konzervované, údené či solené ryby, morské plody, fermentované mliečne výrobky, ako sú jogurty, kyslá smotana, cmar, kefír či niektoré druhy syrov, fermentované sójové produkty – tempeh, miso, sójová omáčka, ale ani ocot či paradajkový kečup.
Rovnako sa odporúča tepelne spracované jedlá pripravovať v jednej porcii a zjesť hneď po príprave. Jedlo by ste nemali odkladať a znova ohrievať – ohrievanie zvyšuje množstvo histamínu v jedle.
Okrem obmedzenia či vylúčenia niektorých potravín, je veľmi dôležitý aj pitný režim a nápoje, ktoré doň zaradíte. Víno je typickým príkladom nápoja s vysokým obsahom histamínu – dobrou správou pre milovníka vína však je, že sa dajú zakúpiť aj vína s nízkym obsahom histamínu.
Pri histamínovej intolerancii sa rovnako odporúča vyhýbať konzumácii piva a tvrdého alkoholu. Okrem týchto zásad je dôležitý aj samotný pitný režim, nakoľko dehydratácia zvyšuje produkciu histamínu v našom tele.
Aký jedálniček zvoliť pri histamínovej intolerancii?
Základom jedálnička pri hitamínovej intolerancii by mala byť špecifická diéta, ktorá zahŕňa vylúčenie alebo aspoň obmedzenie konzumácie „rizikových“ potravín a nápojov.
Zároveň je vhodné do svojho jedálnička zaradiť potraviny alebo výživové doplnky s obsahom medi, vitamínu B6 a vitamínu C – všetky tieto zložky fungujú ako „posilňovače“ DAO a zároveň zlepšujú aj toleranciu buniek na histamín prítomný v tele. Medzi ďalšie vitamíny a minerály, ktoré majú pozitívne pôsobenie na diaminooxidázu, patria: fosfor, zinok, horčík, železo a vitamín B12. Dôležité je aj zaradiť do jedálnička čerstvú a vyváženú stravu, s dostatkom zdravých tukov.
Medzi odporúčané potraviny s nízkym obsahom histamínu patria napríklad: čerstvé mäso a ryby, vajíčka, väčšina čerstvej zeleniny (výnimku tvoria už spomínané paradajky, špenát, ale aj avokádo či baklažán), väčšina čerstvého ovocia (okrem citrusových plodov a niektorých druhov bobuľového ovocia), kokosový a olivový olej, obilniny – quinoa, ryža, kukurica, ale aj proso.
Ako sa naučiť s histamínovou intoleranciu dlhodobo žiť?
Dlhodobé obmedzovanie v strave a vyradenie všetkých tzv. „spúšťacích“ potravín môže viesť k výraznému úbytku na váhe a nedostatku dôležitých látok, vitamínov a minerálov. Prísna nízkohistamínová diéta by sa preto mala dodržiavať len dočasne, na zvládnutie vážnych prejavov.
Ideálnejšou je tzv. eliminačná diéta, ktorá môže pomôcť identifikovať, ktoré potraviny alebo aké množstvo u vás vyvoláva najviac nežiaducich prejavov. Zároveň vám pomôže určiť, ktoré potraviny je vhodné z vášho jedálnička vylúčiť úplne, a ktoré môžete aj naďalej konzumovať, len možno v obmedzenom množstve. Počas tejto diéty sa odporúča minimálne na 4 týždne vylúčiť určité potraviny z jedálnička a postupne ich pridávať naspäť, pričom je potrebné sledovať prípadné nežiaduce prejavy. Ideálne je si viesť tzv. „potravinový denník“, kde si pacient zapisuje jednotlivé potraviny a prípadné reakcie organizmu či ich intenzitu a rozsah.
Ak však máte podozrenie na histamínovú intoleranciu, je vždy potrebné navštíviť vášho všeobecného lekára. Obmedzenie konzumácie určitých druhov jedál by sa malo vždy robiť pod odborným dohľadom. Môžete skúsiť vyhľadať aj výživového poradcu, ale v takom prípade si určite overte jeho kvalifikáciu a aj to, či už pracoval s pacientmi s histamínovou intoleranciou – najmä, aby ste predišli ďalším zdravotným komplikáciám pri neodbornom prístupe.
Pre zvládanie histamínovej intolerancie z dlhodobého hľadiska je vhodné konzumovať väčšinou jedlá, ktoré si pripravíte sami a viete teda presne, čo ste do nich dali. Vyhýbajte sa vysokospracovaným jedlám a snažte sa jesť a pripravovať jedlá z čerstvých potravín.
Aké výživové doplnky môžu pomôcť pri zvládaní histamínovej intolerancie?
Medzi voľnopredajné lieky, ktoré napomáhajú pri zvládaní histamínovej intolerancie, patria už spomínané antihistaminiká, ktoré si viete zakúpiť aj bez lekárskeho predpisu. Ich užívanie vám však napomôže iba od alergických prejavov spôsobených histamínom, preto nie sú práve najlepšou voľbou v tomto prípade.
Druhou možnosťou sú lieky, ktoré blokujú pôsobenie histamínu na tvorbu žalúdočnej kyseliny a uľavujú od gastrointestinálnych prejavov. Tieto lieky sú však len na lekársky predpis.
Najideálnejším riešením je užívanie výživových doplnkov s obsahom diaminooxidázy. Na našom trhu ich existuje niekoľko, pričom je dôležité dodržiavať dávkovanie uvedené výrobcom na danom balení. Diaminooxidáza napomáha rozkladať histamín, ktorý prijímame spolu s potravou a tekutinami, a preto nemá vplyv na histamín tvorený naším telom (ten je odbúravaný iným enzýmom N-metyltransferázou). Tieto doplnky však nedokážu vyliečiť histamínovú intoleranciu – to znamená, že nedokážu obnoviť dostatočnú tvorbu DAO vaším telom. Užívajú sa približne 15 až 30 minút (resp. podľa odporúčania výrobcu) pred konzumáciou jedla s vyšším obsahom histamínu.
Pri nadúvaní a plynatosti môžete siahnuť po liekoch a výživových doplnkoch s obsahom napr. simetikónu, určených práve na tieto stavy.
Vhodné je aj užívanie probiotík, ktoré zabezpečia celkovo zlepšenie trávenia a zdravšiu črevnú mikroflóru. V prípade probiotík sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom, ktoré kmene je vhodné užívať pri histamínovej intolerancii. Rovnako sa odporúča užívať aj výživové doplnky s obsahom kvercetínu – ide o flavonoid a antioxidačným účinkom.
Čo robiť, keď sa objavia prvé príznaky histamínovej intolerancie?
Histamínová intolerancia sa môže vyvíjať dlhodobo, a keďže jej príznaky sú nešpecifické - nemusíte ju teda hneď rozpoznať. Ak však dlhodobejšie trpíte gastrointestinálnymi problémami – zápcha, nadúvanie, zvýšená tvorba žalúdočnej kyseliny, či inými ťažkosťami – bolesti hlavy, závraty či kožné prejavy, ako je svrbenie či vyrážka, je vhodné navštíviť svojho všeobecného lekára. Histamínová intolerancia sa dá stanoviť aj na základe koncentrácie DAO vo vašej krvi – opýtajte sa preto na túto možnosť vášho všeobecného lekára. Prípadne vám váš lekár môže odporučiť už aj spomínanú eliminačnú diétu.
Rýchlu lekársku pomoc však vyhľadajte v prípade, ak sa u vás objavia závažné príznaky – problémy s dýchaním a opuch dýchacích ciest, mdloby či náhle zmeny telesnej teploty.
Počas spánku dochádza k výraznejšej tvorbe histamínu v tele, čo môže spôsobiť jeho následné hromadenie. Preto môžete niekedy neskoro v noci či nadránom pociťovať zmeny telesnej teploty, krvného tlaku či pociťovať svrbenie.
Ako na prvú pomoc pri histamínovej intolerancii?
Príznaky histamínovej intolerancie nebývajú zväčša život ohrozujúce. Ak sa u vás prejavia akékoľvek alergické príznaky, môžete siahnuť po už spomínaných liekoch či výživových doplnkoch. Ak sa u vás však objavia závažné alergické príznaky, neodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.
Upozornenie: Článok má informatívny charakter a nenahrádza lekárske vyšetrenie alebo konzultáciu ohľadom vášho zdravotného stavu s lekárom alebo iným kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a návod na používanie a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom
Zdroje:
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
https://www.healthline.com/health/allergies/what-is-histamine
https://www.healthline.com/nutrition/dao-supplement
https://www.healthline.com/health/low-histamine-diet
https://www.healthline.com/health/wine-allergens