Alergia na lepok, celiakia a intolerancia lepku – ako ich od seba odlíšiť a ako ich liečiť?
Mali ste niekedy problémy s trávením po konzumácii potravín s obsahom lepku, akými sú napríklad chlieb alebo cestoviny? Príčinou môže byť alergia na lepok, celiakia alebo intolerancia lepku. Tieto tri ochorenia zdieľajú podobné prejavy, no telo pri každej z nich reaguje na lepok odlišne.
Čo je to lepok?
Lepok (alebo tiež glutén) je bielkovina v pšenici (a jej príbuzných druhoch – napr. v špalde), jačmeni, ovse a raži. Pšenica je obilnina používaná najmä ako prísada do chleba a cestovín. Okrem toho sa však často objavuje aj v rôznych hotových potravinách, ako sú instantné polievky, šalátové dresingy, atď. Jačmeň sa bežne nachádza v pive a raž sa najčastejšie vyskytuje v ražnom chlebe, pive a niektorých cereáliách.
Alergia na lepok
Pri alergii reaguje telo na lepok prehnanou imunitnou odpoveďou. Alergia na lepok sa najčastejšie vyskytuje u detí. Diagnostikuje sa kožným testom u lekára. Hlavnými príznakmi sú:
- nevoľnosť a vracanie, hnačka,
- žihľavka (začervenanie kože so svrbivými pľuzgierikmi) a vyrážka,
- podráždenie úst a hrdla,
- podráždenie očí, upchatie nosa.
Príznaky môžu byť mierne až život ohrozujúce – pri sťaženom dýchaní známom ako anafylaxia.
Najčastejším alergénom s obsahom lepku je pšenica, ktorá je jedným z ôsmich hlavných potravinových alergénov v Spojených štátoch. Alergickú reakciu však môže vyvolať nielen lepok, ale aj ktorýkoľvek z proteínov prítomných v pšenici. Táto alergia je označovaná aj ako alergia na pšenicu.
Celiakia
Ide o dedičnú, autoimunitnú poruchu, kedy pri konzumácii potravín s obsahom lepku dochádza k zápalu a poškodeniu klkov tenkého čreva v dôsledku ich napadnutia vlastným imunitným systémom. Dôsledkami neliečenej celiakie sú:
- tráviace problémy,
- nedostatočné vstrebávanie živín,
- strata hmotnosti,
- anémia,
- osteoporóza,
- rakovina čreva,
- neplodnosť.
V prípade podozrenia na celiakiu je k dispozícii domáci test na odhalenie celiakie, ktorý sa môže použiť aj na sledovanie účinnosti bezlepkovej diéty.
Intolerancia lepku
Odborným názvom neceliatická gluténová senzitivita patrí medzi potravinové intolerancie. Diagnostikovaná je u ľudí, ktorí majú príznaky po konzumácii lepku, ale testy na alergiu na lepok a celiakiu sú negatívne. Závažnosť príznakov sa líši od človeka k človeku. Najčastejšími príznakmi sú:
- nafukovanie, bolesti žalúdka, vracanie,
- hnačka alebo zápcha,
- únava, bolesti hlavy.
Liečba
- Liečba celiakie spočíva v dodržiavaní prísnej bezlepkovej diéty.
- Liečba alergie na lepok spočíva rovnako v dodržiavaní prísnej diéty bez lepku.
- Ak ide konkrétne o alergiu na pšenicu, je nutné používať nielen bezlepkové, ale aj bezpšeničné potraviny. Niektoré bezlepkové potraviny totiž môžu obsahovať aj tzv. bezlepkový pšeničný škrob.
- Rozsah, v akom musíte odstrániť lepok zo stravy, je v prípade intolerancie závislý od závažnosti vašich príznakov – miery intolerancie.
K dispozícií je veľa bezlepkových a bezpšeničných alternatív bežných potravín, ako sú chlieb, cestoviny, cereálie a pečivo.
Kedy navštíviť lekára?
Lekára odporúčame navštíviť, ak pociťujete ťažkosti po konzumácii potravín s obsahom lepku – lekár spoľahlivo stanoví vašu diagnózu. Lekára navštívte za účelom konzultácie, ak chcete začať s bezlepkovou diétou, no netrpíte žiadnymi tráviacimi ťažkosťami.
Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo návod na použitie.