Kurkuma je známa hlavne v kuchyni pri príprave indických jedál, ale jej popularita rastie aj v oblasti zdravia. Poznáme ju vo forme sýto oranžového korenia. Jedná sa však o liečivú rastlinu, ktorá má priaznivé účinky na imunitu, infekcie horných dýchacích ciest, alergie, hojenie rán, kĺby, činnosť mozgu, trávenie, pečeň... Prečo zaradiť kurkumu do vášho jedálnička? Dozviete sa v článku.
- Čo je to kurkuma?
- Aké účinky má kurkuma pre naše zdravie?
- Kedy použiť kurkumu?
- Ako užívať kurkumu?
- Nežiaduce účinky kurkumy
- Pestovanie kurkumy
- Kde zoženiem kurkumu?
Čo je to kurkuma?
Kurkuma je liečivá rastlina z čeľade zázvorovitých. Je známa aj ako indický šafrán či žltý zázvor.
Za oranžovo-žltú farbu sú zodpovedné kurkuminoidy. Najvýznamnejší kurkuminoid je kurkumín. Tvorí približne 4 % kurkumy. Kurkumín sa pomerne ťažko vstrebáva, preto sa ho odporúča pri príprave jedál kombinovať s čiernym korením.
Kurkuma je rozšírená v oblasti Indie, kde sa používa ako staroindické korenie s veľmi výraznou až horkou chuťou. Nájdete ju aj vo forme potravinárskych farbív, kozmetiky, čajov a vo výživových doplnkoch (tablety, kapsuly). Nachádza sa aj v masle, syroch či horčici. Známe sú tzv. curcuma shoty, ktoré sa užívajú hlavne na podporu imunity.
Kurkuma obsahuje sacharidy, škrob, vlákninu, éterické oleje, minerály (draslík, horčík, vápnik) a vitamíny C, E a B.
V poslednej dobe je rozšírené falšovanie kurkumy. V niektorých lacných práškoch je uvedený obsah kurkumy, avšak jedná sa len o oranžové farbivo.
Aké účinky má kurkuma pre naše zdravie?
Protizápalové
- Kurkumín bojuje proti zápalom. Zápal je veľmi častou príčinou bolesti. Z akútneho štádia môže prerásť až do chronického, a výrazne tak znížiť kvalitu života. Jeho protizápalové a antioxidačné účinky pomáhajú zmierniť bolesť a opuch, napr. pri zápalových ochoreniach kĺbov (artritída).
Posilňuje imunitu
- Imunitný systém chráni naše telo pred patogénmi (baktérie, vírusy...), ktoré môžu spôsobiť ochorenie a infekciu. Kurkuma podporuje našu imunitu, čím sa znižuje riziko vzniku ochorení. Má antivírusové, antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti.
Zmierňuje bolesť
- Známe sú aj jej analgetické účinky, kedy zmierňuje bolesť.
Silný antioxidant
- Kurkuma patrí medzi účinné prírodné antioxidanty. Jej antioxidačné vlastnosti pomáhajú bojovať proti poškodeniu buniek voľnými radikálmi a oxidačnému stresu. Práve voľné radikály sú častou príčinou rozvoja mnohých chorôb vrátane starnutia. Okrem toho môže kurkumín zvýšiť aktivitu antioxidačných enzýmov v tele.
Zlepšuje funkciu mozgu
- Kurkumín zvyšuje hladinu mozgového hormónu – neurotrofického faktora odvodeného z mozgu (BDNF), ktorý podporuje rast nových neurónov, udržiava zdravé neuróny a zabraňuje mnohým degeneratívnym procesom v mozgu. Preto sa kurkuma používa na prevenciu chorôb, ako je Alzheimerova choroba.
Zdravý srdcovo-cievny systém
- Kurkumín hrá hlavnú úlohu v prevencii srdcových chorôb a diabetu (cukrovky). Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Taktiež znižuje hladinu cholesterolu.
Pomáha pri trávení
- Používa sa ako karminatívum (liečivo zmierňujúce plynatosť). Uľahčuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla (stomachikum). Podporuje činnosť pečene a enzymatické procesy, znižuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a množenie baktérií Helicobacter pylori v žalúdku.
Relaxačný účinok
- Zvyšuje kvalitu spánku, zlepšuje náladu, má upokojujúci účinok. Odporúča sa aj pri depresii.
Kedy použiť kurkumu?
Žltý zázrak menom kurkuma má množstvo blahodarných účinkov na naše zdravie. Používa sa ako doplnok stravy pri rôznych ochoreniach, ako:
- infekcie horných dýchacích ciest (nachladnutie, chrípka, zápal vedľajších nosových dutín, zápal hrtana),
- astma a zahlienené dutiny,
- oslabený imunitný systém,
- alergie,
- poruchy trávenia (plynatosť, nadúvanie, zápal žalúdka a čreva, podporuje tvorbu žlče),
- ochorenie pečene,
- artritída (zápal kĺbov),
- kvasinkové infekcie,
- depresia,
- Alzheimerova choroba.
Ako užívať kurkumu?
Pridajte kurkumu do jedál
- Kurkuma patrí medzi všestrannú potravinu. Ide o korenie, ktoré môžete použiť do akéhokoľvek jedla. Telo nevie efektívne absorbovať kurkumín z kurkumy, práve preto je zložkou indického kari, ale existuje niekoľko ďalších spôsobov, ako začleniť kurkumu do stravy pre jej lepšiu vstrebateľnosť. Známa je aj jej kombinácia s čiernym korením, najmä kvôli obsahovej zložke piperínu.
Pridajte kurkumu do mlieka
- Pridávanie kurkumy do mlieka bolo známe už v dávnych dobách. Nápoj sa konzumuje teplý. Podporuje imunitu, hojenie rán a popálenín.
Smoothies so štipkou kurkumy
- Ak máte radi ovocné smoothies, pokojne do nich môžete pridať štipku kurkumy, a tým si posilniť imunitný systém.
Kurkumový čaj
- Jeho konzumácia má dobré účinky na imunitu, dýchací systém, srdcovo-cievny systém a trávenie.
- Kurkumový čaj je jednou z možností, ako začleniť kurkumu do svojho jedálnička. Na prípravu môžete použiť čerstvý koreň, ktorý nastrúhate a povaríte 10 minút. Tým získate všetky účinné látky z kurkumového koreňa. Môžete tiež siahnuť po hotových čajoch.
Kurkuma vo výživových doplnkoch
- Kurkuma vo forme korenia obsahuje len 3 % kurkumínu, v porovnaní s 95 % kurkumínu v extraktoch, ktoré sú súčasťou výživových doplnkov. Hoci sa vysoké dávky kurkumy a kurkumínu z dlhodobého hľadiska neodporúčajú, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) udáva ako ideálny denný príjem 0 – 3 mg/kg telesnej hmotnosti.1
Kurkuma v kozmetike
- Jej protizápalové a antioxidačné účinky majú svoje využitie aj v kozmetike. Bojuje proti starnutiu pleti. Je vhodná aj pri rôznych kožných ochoreniach, ako ekzém, akné. Nájdete ju v pleťových maskách, čistiacich produktoch, hydratačných krémoch, ale aj vo vlasových výrobkoch. Obľúbená je kurkumová maska, ktorú si viete jednoducho vyrobiť doma. Stačí, ak zmiešate 1 čajovú lyžičku prášku kurkumy s 1 čajovou lyžičkou bieleho jogurtu. Môžete pridať aj med, ktorý pôsobí antibakteriálne. Následne masku naneste na tvár, nechajte ju pôsobiť cca 15 minút a potom ju zmyte.
Nežiaduce účinky kurkumy
Kurkuma sa v potravinách považuje za pomerne bezpečnú. Dlhodobé užívanie nadmerného množstva kurkumy vo výživových doplnkoch môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti až vredy.
Ak ste tehotná a dojčiaca žena, vyhnite sa nadmernej konzumácii kurkumy. Užívanie výživových doplnkov s kurkumou v období tehotenstva a dojčenia je potrebné konzultovať s lekárom.
Kurkuma a žlčníkové kamene
- Ak trpíte žlčníkovými kameňmi, zápalom žlčníka alebo obštrukciou (zablokovaním) žlčových ciest, vyhnite sa užívaniu kurkumy. Môže zhoršiť prejavy daného ochorenia.
Kurkuma a problémy s krvácaním
- Ak užívate lieky na riedenie krvi, neužívajte kurkumu. Práve jej užívanie môže spomaliť zrážanie krvi. Taktiež sa neodporúča, ak máte predispozíciu ku krvácavým stavom.
Kurkuma a diabetes (cukrovka)
- Kurkuma prijímaná v nadmernom množstve môže znižovať hladinu cukru, preto sa diabetikom neodporúča.
Kurkuma a krvný tlak
- Nadmerné množstvo kurkumy taktiež znižuje krvný tlak.
Ak máte spomínané ťažkosti, konzumáciu kurkumy skonzultujte s lekárom.
Pestovanie kurkumy
Pestuje sa najmä v indických krajinách. Ide o tropickú rastlinu, preto je dôležité zabezpečiť vhodné podmienky pre rast: teplotu (20 – 30 °C), vlhký substrát, tienisté prostredie. Vyrastá z koreňových podzemkov, ktoré sa sadia do špeciálneho substrátu. Kvitne v auguste a v septembri. Zaujímavosťou je, že kvet vydrží až tri mesiace. V našom klimatickom prostredí nie je pravdepodobne možné vypestovať kurkumu.
Kde zoženiem kurkumu?
Koreň kurkumy zoženiete rovnako ako koreň zázvoru v supermarketoch v sekcii potraviny. Skladuje sa v chladničke. V práškovej forme ju nájdete medzi koreninami.
Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku alebo zdravotníckej pomôcky si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo návod na používanie.
Zdroj: 1. https://apps.who.int/food-additives-contaminants-jecfa-database/Home/Chemical/638