Potravinová intolerancia ovplyvňuje život mnohých z nás. Aj napriek tomu, že spôsobuje nepríjemné tráviace ťažkosti, obvykle nie je život ohrozujúca. Viete odlíšiť intoleranciu potravín od potravinovej alergie?
- Čo je potravinová intolerancia?
- Čo spôsobuje potravinovú intoleranciu?
- Najčastejšie príznaky potravinovej intolerancie
- Ako potravinovú intoleranciu odhaliť?
- Najčastejšie druhy a zdroje potravinovej intolerancie
Čo je potravinová intolerancia?
Potravinová intolerancia je nežiaduca reakcia organizmu spôsobená konzumáciou potravín. Nejedná sa o alergickú reakciu, ale o enzymatickú poruchu. Intolerancia je zväčša spôsobená nedostatkom enzýmov potrebných na spracovanie určitých potravín alebo zložiek potravy. Prejavuje sa najmä tráviacimi ťažkosťami, no pri skonzumovaní malého množstva jedla môže zostať bez príznakov.
Potravinová alergia
Potravinová alergia je imunologicky podmienená reakcia, ktorá sa môže objaviť aj po konzumácii malého množstva problémovej potraviny. Prejavuje sa dýchavičnosťou, žihľavkou, opuchom alebo sipotom. Jej výskyt v európskej populácii sa odhaduje na 3 – 6 % u dospelých, 6 – 8 % u detí. Môže viesť k závažnej, život ohrozujúcej reakcii, ktorú poznáme pod názvom anafylaxia.
Medzi najčastejšie potravinové alergény patria napríklad kravské mlieko, orechy, obilniny s obsahom lepku, sója, vajce, ryby a morské plody a iné.
Čo spôsobuje potravinovú intoleranciu?
Najčastejšie sa v praxi stretávame s laktózovou intoleranciou, ale stále častejšie sa skloňuje histamínová intolerancia a tiež neceliakálna gluténová senzitivita, ktorá v súčasnosti ešte nie je úplne objasnená. Medzi menej známe, ale rovnako obťažujúce, patrí fruktózová intolerancia. Jedná sa o dedičnú poruchu, ktorá sa na našom území objavuje približne u 1 z 26 000 osôb. Fruktóza je cukor, ktorý prijímame hlavne prostredníctvom ovocia, ale tiež vzniká pri trávení sacharózy, čo je bežný stolový cukor. Riešením je diéta s vylúčením potravín s obsahom fruktózy, sacharózy, ale aj sorbitolu.
Pri laktózovej intolerancii dochádza k neznášanlivosti mliečneho cukru (laktózy) v dôsledku chýbania enzýmu (laktázy), potrebného na jeho trávenie. Príčinou laktózovej intolerancie môže byť:
- starnutie – približne po druhom roku života začína prirodzene klesať množstvo laktázy v organizme; pacienti môžu v strave individuálne tolerovať isté množstvo laktózy,
- ochorenia tráviaceho traktu, niektoré druhy liekov – ide o získanú laktózovú intoleranciu, ktorá je len dočasná, a je zvyčajne spôsobená poškodením čreva hnačkami alebo užívaním antibiotík,
- predčasný pôrod – u nedonosených novorodencov ešte nie je dostatočne vyvinutý tráviaci trakt, časom dochádza k spontánnej náprave,
- vrodený nedostatok laktázy – ide o veľmi zriedkavý jav, vyskytuje sa približne u 1 zo 60 000 novorodencov.
Pri histamínovej intolerancii dochádza k hromadeniu histamínu v organizme v dôsledku nedostatočnej aktivity enzýmu (diaminooxidázy – DAO). Príčinou môžu byť:
- ochorenia tráviaceho traktu, pri ktorých dochádza k zníženiu tvorby enzýmu, napríklad črevné zápaly,
- genetická predispozícia,
- užívanie niektorých druhov liekov,
- nadužívanie alkoholu,
- nedostatok látok potrebných na tvorbu enzýmu – vitamín C, vitamín B6, zinok, meď,
- stres a iné.
Pri neceliakálnej gluténovej senzitivite (NCGS) dochádza k neznášanlivosti lepku (gluténu), avšak iným spôsobom ako pri celiakii či pri alergii na lepok. Na rozdiel od týchto dvoch sa NCGS neradí ani medzi alergické, ani medzi autoimunitné ochorenia spôsobené gluténom. Napriek tomu však pacienti trpiaci NCGS popisujú rôzne ťažkosti po konzumácii stravy s obsahom lepku. Po začatí bezlepkovej diéty dochádza k zmierneniu až vymiznutiu týchto prejavov. Zatiaľ nie je úplne jasné, čím je táto neznášanlivosť spôsobená. Predpokladá sa však, že istú úlohu tu zohráva imunitný systém a tiež iné zložky obilnín, nie iba samotný lepok.
Najčastejšie príznaky potravinovej intolerancie
- Nedostatočné štiepenie laktózy spôsobuje ťažkosti v tráviacom trakte, ako plynatosť, bolesti brucha, kŕče, hnačky, kyslo zapáchajúcu stolicu, nevoľnosť, vracanie, pocit plného brucha a iné. Okrem toho sa objavujú bolesti svalov, hlavy a celková únava. K rozvoju týchto prejavov nedochádza u všetkých pacientov rovnako. U dojčiat sa intolerancia navyše zvykne prejavovať nízkym hmotnostným prírastkom.
- Nahromadenie histamínu v organizme spôsobuje kožné prejavy (sčervenanie kože, svrbenie, žihľavka, opuch), tráviace ťažkosti (kŕče, plynatosť, hnačka), problémy s dýchaním (astmatické prejavy, kašeľ, kýchanie, zdurenie nosovej sliznice, výtok z nosa, svrbenie a opuch jazyka alebo pier a iné), ale aj bolesti hlavy, závraty, zmeny krvného tlaku, únavu, nervozitu, depresiu a ďalšie.
- Neceliakálna gluténová senzitivita sa prejavuje hnačkami alebo zápchou, bolesťami brucha, hlavy a kĺbov, kožnými prejavmi, ako ekzém alebo vyrážky, či únavou. Vo všeobecnosti sú príznaky veľmi podobné ako pri celiakii.
Ako potravinovú intoleranciu odhaliť?
Ak vás dlhodobo trápia niektoré z uvedených príznakov, je možné, že aj vy trpíte potravinovou intoleranciou. Keďže prejavy neznášanlivosti bývajú pri rôznych zdrojoch rovnaké, často je ťažké určiť, ktoré potraviny či zložky potravy spôsobujú tieto ťažkosti. Pri intolerancii príznaky nenastupujú hneď, ale až niekoľko hodín po konzumácii. Aj to je dôvod, prečo je náročné určiť o neznášanlivosť čoho sa jedná. V pohodlí domova môžete skúsiť aspoň eliminačnú diétu. Veďte si záznamy o príjme potravy a sledujte, či a aké prejavy sa dostavia. Po pár dňoch sa vám možno podarí odsledovať, po akých jedlách máte ťažkosti. Ak ste trafili, po ich vylúčení z jedálnička sa vám pravdepodobne uľaví. Neváhajte však navštíviť lekára, ktorý na základe vášho zdravotného stavu, vami popisovaných príznakov a rôznych vyšetrení spoľahlivo stanoví diagnózu.
Najčastejšie druhy a zdroje potravinovej intolerancie
Laktózová intolerancia
Laktóza, známa tiež ako mliečny cukor, sa prirodzene nachádza v materskom mlieku, ale tiež mlieku kráv, kôz i oviec a v produktoch z týchto mliek.
Okrem jednoznačne mliečnych potravín sa nachádza aj v mnohých ďalších, a to aj v takých, v ktorých by ste ju nehľadali. Opatrnosť zvýšte pri údeninách, chlebe, pečive, sladkostiach, slaných pochutinách, polotovaroch, dochucovadlách, nátierkach, omáčkach, instantných potravinách a iných.
Využíva sa tiež vo farmaceutickom priemysle ako pomocná látka pri výrobe niektorých liekov a výživových doplnkov. Pacienti citliví aj na malé množstvo laktózy by si teda mali dať pozor aj na to.
Prečítajte si viac o laktózovej intolerancii.
Histamínová intolerancia
Histamín je látka, ktorá sa tvorí v organizme, a je jeho bežnou súčasťou, ale tiež sa doň dostáva prijatou stravou. Za normálnych okolností je prijatý histamín rozkladaný enzýmom diaminooxidáza. Jeho aktivita však s pribúdajúcimi rokmi klesá, čomu zodpovedá fakt, že až 80 % pacientov s histamínovou intoleranciou (HIT) je v strednom veku.
Niektoré druhy potravín obsahujú prirodzene veľké množstvo histamínu, iné potraviny sú bohaté na obsah histamínu kvôli ich spôsobu spracovania. Histamín vzniká z histidínu, ktorý je prítomný vo väčšine potravín bohatých na bielkoviny, ako je mäso, sója, obilniny a iné. Fermentáciou (kvasením) týchto potravín sa histidín premieňa na histamín. Môže sa tak diať cielene (fermentácia syrov, jogurtov), ale aj nechcene. Obsah histamínu sa takisto zvyšuje pôsobením baktérií pri nesprávnom uskladnení potravín. Všeobecne sa nižším obsahom histamínu vyznačujú čerstvé potraviny.
Ďalšou kategóriou sú potraviny alebo látky, ktoré síce samotný histamín neobsahujú, ale podieľajú sa na jeho zvýšenom uvoľňovaní v organizme alebo blokujú jeho odbúravanie.
Pacienti s podozrením na HIT alebo s potvrdenou diagnózou HIT by mali vynechať: mäso, ktoré nie je čerstvé (problémom je sušené, solené a údené mäso, a teda aj mäsové konzervy a výrobky, ako salámy a šunky), ryby, ktoré nie sú čerstvé, dlho zrejúce syry (ementál, gouda), zaváraniny a kompóty, potraviny s obsahom droždia (chlieb, pečivo), potraviny s obsahom farbív a konzervantov, alkohol, energetické nápoje, kakao, čokoládu, kyslú kapustu, paradajky, špenát, baklažán, jahody, citrusy, kivi, ananás, papáju, banány, marhule, broskyne, slivky, čerešne, višne, čučoriedky, ríbezle, ringloty, orechy (vlašské, arašidy, kešu), čaj (zelený, čierny, maté), koreniny (klinčeky, čili, muškátový oriešok, škorica, kari korenie), morské plody a mnohé ďalšie.
Neceliakálna gluténová senzitivita
Glutén (lepok) je bielkovina obsiahnutá v obilninách, ako pšenica a jej druhy (špalda, tritikale, kamut), jačmeň, raž a tiež ovos. Najväčším zdrojom lepku v strave býva chlieb, pečivo, knedle, buchty, koláče, sušienky, cestoviny, múka, ale tiež napríklad pivo.
Lepok sa však používa ako pomocná látka pri výrobe mnohých potravín, ale aj liekov a výživových doplnkov. Takzvaný skrytý lepok sa teda môže nachádzať v kečupe, horčici, tatárskej omáčke, majonéze, v rôznych dresingoch, hotových omáčkach, polotovaroch z mlieka a mäsa (vopred obaľované mäso alebo syry), údeninách, mäsových a rybacích konzervách, pomazánkach, instantných polievkach, ovocných alebo ochutených jogurtoch, hotových mliečnych nápojoch, tavených syroch, zmrzline, trvanlivej smotane, ovocných šťavách obohatených o vlákninu, džemoch, raňajkových cereáliách, pražených orieškoch, čokoláde s rôznymi prísadami a príchuťami, kandizovanom ovocí, zmesi korenín, bujóne, sójovej omáčke, jedlej sóde, prášku do pečiva, želatíne, polevách, niektorých druhoch alkoholu (farbené destiláty, pivo), v kávových nápojoch a v mnohých ďalších.
Prečítajte si viac o lepku, jeho zdrojoch a možnostiach bezlepkovej diéty.
Pred použitím ktoréhokoľvek lieku, výživového doplnku, zdravotníckej pomôcky alebo dietetickej potraviny si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa alebo návod na použitie.
Zdroje:
https://medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2007/05/07.pdf
https://www.solen.sk/storage/file/article/d62980fe4ce2836711fb683c1fc18348.pdf
https://medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2016/05/07.pdf
https://zona.fmed.uniba.sk/uploads/media/Histaminova_intolerancia.pdf
https://unibook.upjs.sk/img/cms/2019/LF/dietologia-a-liecebna-vyziva-2.pdf
https://www.zlatos.sk/userfiles/zlatos/files/Daosin-brozura-web.pdf
https://is.muni.cz/th/j8fg4/Bakalarka2.pdf
https://www.solen.sk/storage/file/article/dbc9a242bbf67c0b9fb38ba828208404.pdf